Fiskalni računi su toksični, kako da se zaštitimo?

0

Fiskalni računi sadrže hemikaliju Bisfenol A koja može da izazove dijabetes, naškodi razvoju bebe u majčinoj utrobi, umanji našu sposobnost da imamo decu, dovede do gojaznosti i poremeti balans hormona u našem telu.

Iako su na tržištu već dugo dostupne rolne na kojima se štampaju fiskalni računi, a koje nemaju štetne supstance, trgovci ne žele da ih nabave jer su nešto skuplje.

Jasminke Ranđelović iz ALHema kaže da je to iznenađujuće jer osobe koje su najugroženije rade baš u trgovini.

Na osnovu studija procene rizika koje je uradila Evropska agencija za hemikalije, kritična grupa rizična grupa su zaposleni koji koriste fiskalne račune to su pre svega kasirke.

Potrošači ne treba da misle da oni nisu ugroženi.  Ne postoji siguran nivo izloženosti Bisfenolu A. Male količine mogu značajno da ugroze naše zdravlje. Naučnici sa Univerziteta u Stokholmu i Alberti su pronašli značajne koncentracije Bisfenola A u mokraći ispitanika koji su sedam dana pre analize dodirivali fiskalne račune samo pet minuta. Već dugo vremena postoje mnogi dokazi da je prisustvo Bisefenoala A ili kako se kraće zove BPA u fiskalnim računima opasno.

Upravo je to bio razlog da EU donese zabranu odnosno ograničenje prisustva ove hemikalije u fiskalnim računima.  Ta odluka je donesena u decembru 2016. godine ali je obavezna primene ove odluke od januara 2020. godine – kaže Jasika Ranđelović (J.R.)

ALhemovi aktivisti su skupili 33 uzoraka fiskalnih računa, brojeva za čekanje koji dobijemo u raznim ustanovama i bankama, karti za parkiranje, računa za plaćenu putarinu i drugih predmeta u kojima su verovali da se BPA nalazi. Analiza je rađena u institutu Batut.

 

 

J.R. U svim uzorcima fiskalnih računa koje smo analizirali prisustvo BPA je oko 40 puta veće od koncentracije koja je dozvoljena zabranom.

EU ograničila koncentraciju BPA u termalnom papiru na najviše 0,02%. Jasno je da trgovci ne žele da kupuju skuplje termalne rolne iako je njihova zarada samo od naplate kesa neuporedivo veća nego što je trošak kupovine rolni bez štetnih hemikalija. Kad trgovcima nije stalo ni do zdravlja svojih kolega i koleginica onda nama, a i njima, ostaje samo da se pridržavamo par mera uz koje možemo da gotovo potpuno da sprečimo unos BPA u naše telo iz fiskalnih računa. Jasminka smatra da posebno najugroženija grupa treba da vodi računa.

J.R. Zaposleni koji na svom radnom mestu koriste fiskalne račune, tu su najugroženije mlade žene i trudnice naročito, tako da bi mere predostrožnosti trebalo na njih da se odnose, a to je da nose rukavice.

Ali isto tako po završetku radnog vreme ili u pauzama pre obroka operu dobro ruke.

Potrošači trebaju da vode računa da ne stavljaju fiskalne račune u kese u kojima je hrana i da spreče bilo kakav kontakt hrane i fiskalnih računa. Treba izbegavati da deca dodiruju fiskalne račune, slipove koje dobijemo kad plaćamo karticom ili bilo šta što je štampano na termalnim rolnama.  

Od sredine 2020. trgovcima će biti zabranjeno da koriste termalni papir koji sadrži BPA u koncentraciji većoj od 0,02%, pa će ovaj problem biti u priličnoj meri rešen. Tužno je to što je i dalje neophodno propisima naterati trgovce da zaštite zdravlje svog osoblja.

 

Podelite

Ostavite komentar