Kako možete ostati bez uređaja, koji ste odneli na popravku?

0

Krajem septembra 2014. godine potrošači su počeli da se žale da ne mogu da dobiju nazad tehničke uređaje koje su, u radnjama firme „Tehno MS“ iz Niša, predali na popravku. Pomenute prodavnice su preko noći zatvorene, a sedište kompanije je prebačeno u Prištinu.

Takvo iskustvo je imao i Nikola Kirinčić iz Beograda. On je prošle godine u maju kupio „Dell“ monitor od firme „Tehno MS“. Cena monitora je iznosila 16.900 dinara.

„On se ove godine krajem juna pokvario. Pošto je bio pod garancijom, odneo sam monitor u „Tehno MS“. Rekli su mi da ću kroz nekoliko dana da budem obavešten hoće li će mi izvršiti zamenu uređaja ili će me razdužiti finansijski“, objašnjava Nikola. Međutim, on ni posle dve nedelje nije dobio povratnu informaciju.

Nikola se ponovo obratio nadležnima u „Tehno MS“ ne bi li saznao šta se događa s uređajem, koji im je predao na servisiranje. Rekli su mu da ode do jedne od radnji u Beogradu i podigne neki od monitora u rangu cene, koju je platio za svoj uređaj, ili da će mu novac biti vraćen.

„Kada sam otišao sa fiskalnim računom naredne nedelje, zatekao sam zatvorenu radnju u regularno radno vreme“, kaže Nikola.

Objašnjenje je potražio od pravnice „Tehno MS“ s kojom je poslednji put komunicirao.
„Na svu sreću nije isključila telefon i dala mi je obaveštenje da im je račun u blokadi i da, navodno, očekuju razrešenje u narednim danima“, kaže Nikola. Međutim, ni za nekoliko nedelja nije dobio odgovor.

U niškoj organizaciji za zaštitu potrošača „Forum“ kažu da ima više desetina ljudi, koji su se našli u istoj situaciji kao i Nikola. Kako u toj organizaciji kažu, žalbe potrošača koje su direktno upućene u Avalsku 50 u Prištini, adresu na kojoj se, od skoro, „Tehno MS“ zvanično nalazi, nikada nisu primljene.

Prilikom posete Nišu, pokušali smo da kontaktiramo s vlasnikom te preduzetničke radnje Ivanom Virijevićem. Posle ponude za snimanje, poziva i poruka, Ivan nam je vrlo oskudno odgovorio na društvenoj mreži Facebook.
„Za sve ovo spremam tužbu jer nikom ne želim da ostanem dužan, a od pretnji ne mogu ni da se pojavim. Svi kupci imaju ovlašćene servise, gde mogu servisirati i preuzeti svoje uređaje“, rekao nam je vlasnik „Tehno MS“.

Kako su nam u „Forumu“ objasnili, ukoliko namirenje i raskid ugovora, odnosno povraćaj kupoprodajnog iznosa, nije moguće dobiti od trgovca, potrošači bi trebalo da se obrate uvoznicima.

„Uvoznik je prema Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača tada važećem bio jemac“, kaže Jelena Milosavljević iz niškog „Foruma“.

Dakle, Nikoli je još jedino preostalo da se obrati kompaniji „Pin Computers“, glavnom uvozniku i serviseru „Dell“ proizvoda.
„Rekli su mi da ne mogu ništa da urade bez uređaja. Izvršili bi mi zamenu, ali pod uslovom da im donesem pokvareni uređaj, kao dokaz da imam taj uređaj kod sebe, da ga nisam prodao“, priča Nikola. S obzirom da je njegov uređaj ostao zarobljen u „Tehno MS“ radnji, to nije bilo moguće.
Kako Nikola tvrdi, nadležni u kompaniji „Pin Computers“, iako imaju uvid u servisnu mrežu koja se bavi popravkom „Dell“ uređaja, nisu hteli da mu kažu da li se njegov monitor nalazi kod nekog od ovlašćenih servisera ili je u nekoj od „Tehno MS“ radnji.

Tehno MS

Ni mi nismo dobili konkretne informacije od predstavnika firme „PIN Computers“.
„Smatramo da nema mesta bilo kakvom pominjanju i vezivanju kompanije „Pin Computers“ za probleme između “Tehno MS” i kupaca jer mi nismo uzročnik takvih eventualnih problema“, kažu nadležni iz te kompanije.

Probleme s firmom „Tehno MS“ nemaju samo potrošači. Rizik poslovanja snose i uvoznici, poput kompanije „KimTec“, koja je, kao poznati distributer informatičkih proizvoda, sa firmom „Tehno MS“ poslovala pola decenije. „Kim Tec“ je protiv vlasnika firme „Tehno MS“ podneo krivičnu prijavu. Razlog zbog kojeg su se odmah odlučili za prijavu, ali i da obaveste Poresku upravu, je to što je vlasnik „Tehno MS“ izneo svu robu iz radnje tokom jedne noći.
„Onda je prodaje na crno za gotovinu i uzima protivpravno porez. Poreska uprava nam na to odgovara da nije nadležna po teritorijalnoj pripadnosti jer je u međuvremenu dužnik promenio sedište na adresu u Prištini“, kaže generalni direktor kompanije „KimTec“ Damir Dedić i dodaje da Agencija za privredne registre dopušta da nema ničeg čudnog u tome da se firma iz Niša preregistruje na adresu u Avalskoj ulici u Prištini.

Prema njegovim rečima, čini se da će i ta kompanija izgubiti dosta novca zbog problema firme „Tehno MS“.
„Nama je gubitak u ovom slučaju preko pet miliona dinara“, kaže generalni direktor kompanije „KimTec“.

Problemi se ne dešavaju samo sa malim preduzetnicima kao što je „Tehno MS“. Najviše potrošača je ostalo bez svojih uređaja ili bez servisne podrške kada su preko noći ugašeni veliki trgovinski lanci „Eltim“ i „Tehnomarket“. Jedan deo potrošača, ipak, u takvim okolnostima može da reklamira uređaje kod uvoznika. „KimTec“ ima stav o tome:
„Svi potrošači koji mogu da utvrde da su korisnici uređaja iz naše distribucije ili korisnici uređaja gde je „KimTec“ servis, treba da nam se direktno obrate“, kažu u toj kompaniji.

Kupci će i dalje biti izloženi riziku da, onog momenta kada preko noći trgovac prestane da posluje, ostanu bez plaćenih proizvoda i bez mogućnosti da servisiraju svoje uređaje. U takvoj situaciji su se našli kupci uređaja robne marke „NEO“ bugarskog lanca „Tehnomarket“, koji je krajem 2012. godine zatvorio svoje objekte u Srbiji.

Jedini način da se potrošači koliko-toliko zaštite od takvih problema je da kupuju proizvode kompanija koje dugo posluju na našem tržištu.
Tako je, na primer, više distributera brenda „BEKO“ prestalo da posluje, ali je turski proizvođač obezbedio da se kupcima, koji su njihove proizvode kupili od kompanija koje su bankrotirale, i dalje pruža servisna podrška.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar