Kako dobiti odštetu za oštećen prtljag?

2

Svaki putnik koji prijavi oštećen prtljag odmah po njegvom preuzimanju na aerodromu ima pravo na odštetu. Međutim, veliki broj putnika ne dobije odštetu jer ne zna tačno kako treba da podnese odštetni zahteva, a avio-kompanije se ne trude da taj proces olakšaju.

Dragan Cico iz Bečeja je u januaru 2014. godine iz Beograda putovao za Los Anđeles letom Lufthanze. Za nemačku avio-kompaniju se opredelio, iako ona nije bila najjeftinija, jer je verovao da će dobiti kvalitetnu uslugu. U povratku, nakon sletanja, Dragan je primetio da je njegov kofer oštećen:

„Kad smo stigli u Beograd na aerodrom Nikola Tesla, tada smo pri izlasku primetili da je kofer neispravan, da su točkovi pokidani i da je prilično deformisan.“- Tvrdi Dragan Cico.

Dragan je na aerodromu prikupio dokaze o nastalom oštećenju, kako bi mogao da uputi reklamaciju Lufthanzi, kako on kaže:
„Tada sam ga i prijavio, onome, kontroloru, on je napravio zapisnik, uslikao, što sam ja isto uradio to, posle u Bečeju i poslao traženu dokumentaciju. „

Draganu je službenik na aerodromu rekao da zapisnik koji je sastavljen, pošalje na adresu:
„Predstavništvo Lufthanza, Beograd, Terazije 3, kroz 7 sprat. To sam i uradio. To sam uradio 23.1.2014. , a stigao sam 19.“- Izjavio je Dragan Cico.

Dragan tvrdi da je zapisnik i fotografije poštom poslao Lufthanzi i da je telefonom, posle više pokušaja, uspeo da stupi u kontakt sa osobljem nemačke kompanije u Beogradu. „Na kraju konačno dobio neku gospođu ili gospođicu, i onda mi je ona rekla, obećala da će nešto od toga uraditi. Posle toga sam u maju ponovo zvao, isto to, ništa se nije uradilo.“ – Dodao je Cico.

Kada je ponovo pokušao da od Lufthanze dobije objašnjenje, Dragan tvrdi da su:
„Isto su mi obećali da će to uraditi ali nisu mi tražili dodatne, ovaj informacije ili bilo šta, nešto o mom, oštećenom prtljagu. Imali su sve to, ali nisam dobio ništa. Nikakve posle informacije da bi mogli nadoknaditi štetu“.

Dragan je odustao od daljih pokušaja da reklamira oštećenje jer:
„Uvek sam dobio tu elektronsku sekretaricu, onda se tu dugo čekalo i onda sam ja posle odustao, upravo zbog tih, dugog čekanja i praktično maltretiranja.“

Mi smo stupili u kontakt sa Lufthanzom kako bismo saznali zbog čega više od godinu dana nisu odgovorili Draganu. Dobili smo neočekivan odgovor iz Lufthanze:
„Gospodin Cico je prijavio štetu kao što ste naveli. Ipak iz nekog razloga koji ne možemo da ustanovimo, žalba nikad nije primljena.“

Do oštećenja prtljaga često dolazi prilikom utovara i istovara prtljaga od strane radnika na aerodromu koji ne rade za avio-kompanije

Do oštećenja prtljaga često dolazi prilikom utovara i istovara prtljaga od strane radnika na aerodromu koji ne rade za avio-kompanije

Ispostavilo se da nije dovoljno poslati samo zapisnik o oštećenju, već treba podneti i zahtev za nadoknadu štete. Nakon godinu dana je svakako kasno da se traži isplata štete,ali u Lufthanzi ističu sledeće:

„Korisnički servis je danas pokušao da stupi u kontakt sa Gospodinom Cico Draganom kako bi osigurali nagodbu ove žalbe. Nismo uspeli da ga dobijemo ali ćemo pokušati ponovo.“

Da bismo ubrzali postupak, prosledili smo Lufthanzi Draganove brojeve telefona. Dragan nam je rekao da su mu iz Lufthanze obećali da će mu štetu nadoknaditi u roku od 10 dana. Kako nam je rekao nemačka avio-kompanija je spremna da mu isplati mnogo više nego što zaista iznosi šteta.

Kako Dragan Cico kaže:
“Šteta je tu po mojoj proceni, taj kofer vredi oko 50 evra. „

Kako nam je Dragan rekao, službenik Lufthanze ga je pozvao i saopštio da će mu u roku od deset dana na račun biti uplaćeno 250 € na ime štete i 150 € kao znak izvinjenja zbog toga što je dugo čekao. Dragan je, na kraju, imao sreće. Kako su nam u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije rekli on, ali i drugi putnici koji žalbu ne podnesu u zakonom predviđanom roku nemaju pravo na odštetu. U Direktoratu ističu da putnici, čiji je prtljag oštećen tokom leta, moraju da podnesu žalbu tj. odštetni zahtev:

„Putnik treba podneti odštetni zahtev u roku od sedam dana, a u slučaju kašnjenja prtljaga u roku od 21 dan, s tim što u oba slučaja rok počinje da teče od dana kada je prtljag predat putniku“.

Ako to ne učine u propisanom roku, nemaju pravo na odštetu. Ovo znači da Lufthanza nije ni morala da isplati štetu Draganu, jer on nema dokaz da je uložio žalbu na vreme. Iako zakon propisuje rokove u kojem putnici moraju da podnesu zahtev, rok u kojem avio-kompanije moraju da isplate štetu – nije propisan.
Svako čiji je prtljag oštećen treba da se obrati avio prevozniku putem elektronske pošte izričito zahtevajući novčanu nadoknadu za pretrpljenu štetu, a u prilogu bi trebalo da dostavi dokaze o oštećenju prtljaga.

Na našem sajtu potrosacisavetnik.com možete naći uputstvo o tome kako možete da ostvarite prava na nadoknadu štete ako je vaš prtljag izgubljen, oštećen ili ako ste imali neki drugi problem u vezi sa korišćenjem usluga avio-kompanija.

http://pravo.potrosackisavetnik.com/category/avio/

U slučaju da iz nekog razloga ne možete da pošaljete dopis elektronskom poštom avio-kompaniji za pomoć možete da se obratite organizacijama potrošača.

Podelite

2 коментара

  1. Nenad Gvero -

    Poštovani mome sinu je polomljen kofer na letu New Orleans Beograd.
    Na Beogradskom aerodromu uredno je prijavio štetu a kasnije u zakonskon roku od 7 dana i na sajtu Air Serbie učini je isti popunivši njihov formular.
    Od tada je prošlo dva meseca niko nam se oglašava .
    Šta sada da radim ?Nenad Gvero

  2. Nije imao srece nego je imao vas da se predstavite kompaniji kao mediji i nisu zeleli takav publicitet tako da su ga „nagradili“ sa 150 eura i ako nije imao dokaz da je podneo zalbu.Da li je mozda imao racun o kupovini kofera?Meni ga wizz air trazi i ako sam dostavio racun iz butika koji se bavi popravkom i prodajom kofera u kojem stoji vrednost i potvrda da kofer nije moguce popraviti.Sve ostale procedure su ispostovane ali eto to im fali.Znaju da se racun ne cuva i da tako imaju izgovor da ne plate odstetu.A sta ako je kofer poklon?

Ostavite komentar