Kako se možete otrovati u kupatilu?

0

Po podacima Nacionalnog centra za kontrolu trovanja pri VMA jedan od najčešćih uzroka slučajnog trovanja kod odraslih osoba je slučajno mešanje hemikalija koje svi imamo u našim domovima, a mahom se koriste za čišćenje ili dezinfekciju.

Toksikolog Dr Tomislav Režić iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja navodi da:

-“Godišnje nekih 50-60, eventualno nešto više pacijenata obrati nam se za sa kliničkom slikom intoksikacije hlornim gasom ili sličnim gasovima koji nastaju upravo mešanjem preparata, neadekvatnom primenom, preteranim doziranjem, rastvaranjem u toploj vodi.“

U udruženju Alternativa za bezbedne hemikalije – Alhem ističu da do trovanja često dolazi kada se različita sredstva koriste istovremeno, odnosno sipaju odmah jedna za drugim:

-„Do stvaranja otrovnog gasa kao što je na primer hlor može doći kada se koriste proizvodi iz kućne hemije, a da se prethodni proizvod nije oprao.“-Kaže dr Jelena Milić iz Alhem-a.

Na primer, ako koristimo sredstva za dezinfekciju sanitarija pa zatim sredstvo za skidanje kamenca, a da prethodno nismo isprali prvi proizvod.

U Alhemu kažu da bi trebalo izbeći korišćenje različitih hemijskih sredstava jedno za drugim. Ukoliko to nije moguće, trebalo bi da uradite sve što možete da umanjite kontakt između tih supstanci. Dr Jelena Milić dodaje da:

-„Pre nanošenja druge hemikalije neophodno je da prethodnu hemikaliju isperemo vodom. Pogotovu imajući u vidu da su naša kupatila mala i obično sa lošim provetravanjem. Preporuka bi bilo da i posle ispiranja jedne hemikalije sačekamo jedno desetak minuta da se taj prostor provetri pa da se onda tek nanese druga hemikalija kojom planiramo da nastavimo čišćenje.“

Najčešći razlozi trovanja

Po podacima VMA i Američke asocijacije centara za kontrolu trovanja oko 10% svih slučajeva trovanja odraslih je posledica nepravilnog korišćenja ili čuvanja kućne hemije. Čak 25% dece ispod pet godina u SAD-u koja se otruju to učine pomoću šminke, sredstava za ličnu higijenu ili kućnom hemijom.

Najvažniji faktor rizika za decu a to je moram tako reći neodgovornost roditelja. Roditelji nisu dovoljno oprezni što se tiče korištenja, držanja u originalnim pakovanjima, držanja na adekvatnom mestu preparata kućne hemije koja mogu naneti zdravstvenu štetu maloj deci.“-Zaključuje toksikolog Dr Tomislav Režić iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja.

Mešanje Hemikalija ALHem.wmv_000155732

Statistika VMA pokazuje da greška koja ubedljivo najčešće dovodi do trovanja dece je presipanje iz originalne u manju ambalažu, kako bi se uštedeo prostor. Najopasnije je ako se hemikalije presipaju u flaše za sokove ili drugu ambalažu koja je privlačna deci. Osim te greške, čest razlog trovanja dece je i držanje hemikalija na podu kupatila, ili nekom drugom, lako dostupnom mestu.

Kućnu hemiju i bilo koja druga sredstva uvek treba držati tako da su teško dostupna deci i isključivo u originalnoj ambalaži.

Odricanje Grad Beograd

Podelite

Ostavite komentar