Kazne na graničnim prelazima

0

Vozače koji putuju u neku od zemalja EU može da sačeka neprijatno iznenađenje ako, umesto u red za imaoce ostalih pasoša, vozilom stanu u kolonu koja je namenjena građanima Evropske unije. U tom slučaju granična policija EU države ima pravo da naplati kaznu koja može biti i preko 100 evra.

Hrvatska granična policija ovaj prekršaj kažnjava sa 250 kuna ukoliko se kazna plati odmah, odnosno 500 kuna ukoliko se plati nakon više od osam dana.

Kako su nam u MUP-u Republike Hrvatske rekli postojanje posebnih redova je neophodno jer se:

Nad državljanima EU/EEA/CH sukladno Zakoniku o schengenskim granicama provodi osnovna granična kontrola. Nju je moguće obavljati i u slučaju prekida rada informacijskog sustava dok državljani trećih država podliježu temeljitim kontrolama (čl. 7. Zakonika o schengenskim granicama).“

To znači da je Hrvatska dužna da propusti građane Evropske unije samo na osnovu uvida u putnu ispravu koju je izdala neka država članica. Za razliku od njih imaoce našeg pasoša hrvatska granična policija mora detaljnije da proveri. Između ostalog neophodno je i da se podaci iz pasoša unesu i provere u posebnoj bazi podataka što je nemoguće kada sistem ne funkcioniše.

Zbog toga je neophodno obezbediti posebne redove, a to se čini odgovarajućim znakovima.

Kako su nam u MUP-u RH rekli, osobe koje ne stanu u odgovarajuću kolonu mogu da budu kažnjene zbog nepoštovanja saobraćajnog znaka. Međutim, kad smo pogledali Pravilnik o prometnim znakovima u njemu nismo našli znak za posebnu traku za državljane Evropske unije.

http://www.mppi.hr/userdocsimages/2006/050323-pravilnik-znakovi.pdf

Zbog toga smo nadležne u MUP-u Hrvartske pitali u kom pravilniku ili zakonu je definisan znak za red namenjen građanima EU. Odgovorili su nam je da je:

Člankom. 52. Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama previđen promjenjivi prometni znak što je regulirano člankom. 12. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.“

Tabla koja obeležava kolonu namenjenu za vozila putnika koji imaju državljanstvo Evropske unije, zemalja Evropske ekonomske zone i Švajcarske. U slučaju da nemate državljanstvo zemalja iz ove grupe a budete u toj kolini možete biti kažnjeni od strane granične policije neke od zemalja koje su članice EU

 

Tim članovima je regulisano samo postojanje promenjivih LED znakova, a nigde nije definisan znak za red namenjen građanima Evropske unije. Svi oni koji su dobili kaznu mogu da ulože žalbu sudu u Hrvatskoj i da se pozovu na to da znak nije definisan kao prometni te da stoga ne mogu da budu kažnjeni zbog nepoštovanja znaka koji nije izričito definisan. Osobe koje su kažnjene zbog nepoštovanja znaka za red namenjen građanima EU, a koje žele da podnesu žalbu, od nas mogu da dobiju kontakte nevladinih organizacija u Hrvatskoj koje se zalažu za vladavinu prava i koje su voljne da pruže besplatnu pravnu pomoć u ovom slučaju.

Ipak, čak i ako se ispostavi da sud presudi da kažnjavanje za nepoštovanje znaka za red namenjen građanima EU nije u skladu sa zakonom to nikako ne znači da taj znak treba ignorisati.

Znak je uveden sa razlogom i treba ga poštovati čak iako nije definisan zakonom.

Pripadnici granične policije Srbije na prelazu Batrovci su nam potvrdile da su ih hrvatske kolege zamolile da na izlasku iz Srbije informišu putnike da je neophodno poštovati znak za red namenjen građanima EU i da su hrvatski policajci dugo putnike samo upozoravali da mogu da budu kažnjeni ako stanu u pogrešnu kolonu. Pored toga, rekli su nam je i da je Hrvatska policija predlagala našoj policiji da se na izlazu iz Srbije putnicima dele leci koje bi odštampao MUP Hrvatske, a pomoću kojih bi naši građani bili informisani o redu za građane EU i o drugim promenama do kojih je došlo nakon stupanja Hrvatske u Evropsku uniju.

I na graničnim prelazima sa Mađarskom je takođe potrebno poštovati znak za red namenjen građanima EU. U Mađarskoj policiji kažu da kazna za nepoštovanje znaka za kolonu namenjenu građanima EU iznosi između 5.000 i 50.000 forinti što je iznos od oko 17 do 176 evra.

U svakom slučaju, bolje je čekati duže u koloni namenjenoj građanima ostalih zemalja, nego rizikovati da put u Evropsku uniju počne kaznom zbog stajanja u pogrešan red.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar