Ležaj kupljen u Emeceti nije za ležanje

0

Branka Čutrilo je neprijatno iznenadilo kad su joj, kako nam je rekla, iz Emmezete saopštili da je njena reklamcija odbijena jer je ona ležaj koristila za ležanje iako je on prvenstveno namenjen za sedenje.

Branka je takav odgovor posebno teško pao jer se ona opredelila da kupi garnituru za sedenje i spavanje, u tada Austrijskoj prodavnici Kika jer je smatrala da ta kompanije drži do renomea i da prodaje samo kvalitetan nameštaj. Ubrzo nakon isporuke garniture za koju je u Kikinom katalogu navedeno da uključuje funkciju ležaja Branka je promenila mišljenje.

„Posle par meseci je došlo do propadanja. Sunđer je zapravo propao. Sve na nekoliko mesta gde god se sedi.“

Branka ističe da su nakon njene reklamacije Kikini serviseri otklonili nedostatak, ali se problem relativno brzo opet pojavio.

„Ja sam se žalila ponovo. Dođu njihovi ljudi, konstatuju kvar. I onda su oni mene pozvali i rekli su da li ja želim da mi oni zamene garnituru ili da mi daju 50% od vrednosti garniture. Naravno  sam se odlučila za istu garnituru zato što mi to odgovora“.- Dodaje Branka Čuturilo.

Kika je zamenila garnituru, ali je, posle godinu dana, sunđer na pojedinim mestima opet postao suviše mek. Branka je ponovo uložila reklamaciju, ovaj put novom rukovodstvu firme, jer je Kika u međuvremenu prodata južnoafričkoj firmi Štajnhof i sad posluje pod nazivom Emmezeta.

„Odbili su reklamaciju, obrazloženje njihovo je bilo da garnitura nije adekvatno korišćena. Da je prvenstveno namenjena za sedenje, a ne za spavanje. I da mi ne znamo znači, ispalo je da mi ne znamo da koristimo garnituru.“

Branka smatra da je takav odgovor nadležnih iz Emecete nekorektan, jer je u katalogu sve napisano tako da kupac zaključi da garnitura može da se koristi i kao ležaj.

„Demonstrirana je na njihovoj slici, razvučena je da može da se koristi za spavanje. Ali ona nije zbog spavanja propala, propala je jednostavno jer stavljen loš kvalitet sunđera. Mi sedimo na njoj, ona je propala. Nas niko nije upozorio kako trebamo nju da koristimo“- Žali se Branka na svoju garnituru.

Emmezeta izmenjena za youtube.wmv_000137079

Mile Zukanović tvrdi da su prodavci u Kiki i njega obmanuli, govoreći o kvalitetu nameštaja koji kupuje. Mile nam je rekao da je on dugo razmišljao da li da kupi belu kožnu garnituru koja je bila izložena u Kikinom salonu.

Mile Zukanović „Ono što je tamo izloženo to su moje oči videle bar godinu i po dana da to tamo stoji.“

„Mi smo pitali kao prodavca da li ima nekih varijanti, boljih, kvalitetnijih.“

Mile kaže da mu je prodavac rekao da je bela fotelja rasprodata i da može samo da kupi crnu garnituru koja je istog kvaliteta kao i izložena bela.

„Kod dospeća robe u stan izgledalo je to da je kupljeno ono što smo i hteli međutim već posle nekoliko dana sedenja počelo da se deformiše i tako napreduje.“

Mile se takođe žali da je sunđer suviše mekan i da je to jedan od razloga što koža na foteljama i ležaju nije dovoljno zategnuta. Mile smatra da garnitura koja je njemu isporučena nije istog kvaliteta kao ona koju je video u prodavnici:

„Znači da je to bila neka druga varijanta i kože i tvrdoće ovih sunđera.“

Predstavnici Emecete su njegovu reklamaciju odbili. Iz odgovora može da se zaključi da je do nezadovoljstva kupca došlo zbog pogrešnog izbora materijala pri kupovini.

„Prilikom kupovine odlučili ste se za sedište „Soft“ (kao na izloženom artiklu), koje je po sebi mekše i telo prilikom korišćenja „upadne“ u sedište“.

Emmezeta izmenjena za youtube.wmv_000192454

Mileta je ovo iznenadilo jer kako kaže

„Oni su objasnili da je to što smo mi tražili, pufnasto nešto, mekana varijanta. Međutim ja sam za to prvi put čuo u njihovom odgovoru. Prodavac nije pokušavao da nam objasni o bilo kakvom razlikama u kvalitetu, tvrdoći sedišta i da od njega nismo ništa saznali. Imam utisak da je meni prodavac ponudio tvrđu varijantu da bi se ja bar razmislio“

Kao nam je Mile rekao ponuđeno mu je da majstori zamene i sunđer i kožu, tako da budu u skladu sa njegovim željama, ali uz naknadu koja je po njegovom mišljenju previsoka jer mu je traženo 480 evra za tu uslugu.

Na naša pitanja predstavnici Emecete, u suštini, nisu odgovorili. Elektronskom poštom nam je saopšteno samo da u potpunosti poštuju zakon. Nisu hteli da objasne ni zašto misle da je Branka pogrešno koristila garnituru, niti na koji način se garniture koriste pravilno.

Emmezeta Emenceta tabla

U opisima garnitura i troseda, na sajtu Emecete, napisano je, baš kao i u opisu garniture koju je Branka kupila, da nameštaj uključuje i funkciju ležaja. Na osnovu odgovora na Brankinu žalbu i natpisa na njihovom sajtu, stiče se utisak da u Emeceti smatraju da ležajevi u trosedima i garniturama nisu namenjeni za ležanje.

Emeceta nije usamljen slučaj. Potrošači nam se često žale da zbog lošeg kvaliteta sunđera, ležajevi kupljeni i u drugim prodavnicama brzo postanu veoma neudobni.

Pre kupovine bilo kakvog ležaja potrebno je tražiti dokumentaciju iz koje može da se sazna koliko je ležaj kvalitetan. Nameštaj ne bi trebalo da kupujete od prodavaca koji nisu u stanju da daju adekvatan i dokumentovan odgovor na pitanja o kvalitetu.

Autor teksta i video snimka: Nenad Bumbić

Podelite

Ostavite komentar