Mladalački izgled za samo 1.290 evra?

6

Bosa Vidić i Bojana Grbić su nakon besplatnog tretmana lica kupile set Lamoraž (Lamorage) krema za 1.290 €. Kako Bosa i Bojana tvrde, na tretman su pristale posle upornih poziva operatera firme Tactum da u njihovom salonu isprobaju luksuznu i delotvornu kolekciju krema za podmlađivanje.

,,Pozivali su me sigurno nekih 15 dana svaki dan po dva, tri puta. Ja sam to odbijala i na kraju odlučim da vidim šta je to što može nekog od 60 godina malo da sredi“, kaže Bosa.

Bosa tvrdi da joj je posle tretmana lica rečeno da će dobiti popust od 200 evra ukoliko set od devet proizvoda za negu kože kupi za 1.290 evra. Naša sagovornica ističe da je ona odmah rekla da je cene previsoka i da je radnica Tactum-a počela da joj objašnjava kako tom kupovinom zapravo štedi jer neće morati da koristi mnoge skupe usluge.

,,Ne treba vam lifting, kozmetičar, ne treba vam ovo, ne treba vam ono, znači sa ovim popunjavaš sve, bukvalno od čišćenja, održavanja, zatezanja bora“, navodi Bosa.

Bojana takođe kaže da su tokom tretmana pripisivali takoreći čudotvorna dejstva svojim proizvodima koji sadrže crni kavijar, zlato, hijeluron i biserni prah.

,,Te kreme, kako oni tvrde, mogu da učine čudo sa mojom kožom i ne samo sa mojom nego sa svačijom. To do sada na ovom tržištu niko nije imao, ta četiri elementa. Obično svaki od tih kozmetičkih proizvoda ima ili hijeluron ili zlato ili taj crni kavijar, a oni sve četiri komponente imaju u jednom. To je esencija, eliksir mladosti i zdravlja kože i svega“, priseća se Bojana.

Bosa i Bojana su na kraju odlučile da priušte sebi ovu skupu kozmetiku. Bojana objašnjava da su joj, kako bi uspela da otplati 1.230 evra, koliko košta set krema koji je uzela, ponudili da proizvode isplaćuje na rate od po 1.500 dinara mesečno. Međutim, kako kaže, kada je došla kući, shvatila je da bi ta kolekcija ,,meni uvrh glave trajala tri do četiri meseca, a plaćala bih devet godina“.

Osim toga, Bojana kaže da je tek došavši kući shvatila da joj nije prezentovan nikakav dokaz da su kreme zaista efikasne u smanjivanju izraženosti bora.

,,Ne garantuju kvalitet, samo ga hvale, nemaju propraćenu evaluaciju da je to zaista tako kako tvrde, a cene su takve kakve su“, tvrdi ona.

Masažer od 250 evra

Bosa je, sa druge strane, odlučila da ne uplaćuje rate za proizvod jer nije dobila ,,beauty aparat“ koji se dobija u paketu sa kremama, a koji je korišćen prilikom tretmana lica. Bosa navodi da joj je napomenuto da određene kreme iz seta ne mogu da se koriste bez tog aparata. Zbog neplaćanja pristiglih rata, kako je navela direktorka prodaje u firmi Tactum Marina Đorđević, Bosi je poslata opomena pred tužbu.

Đorđević takođe navodi da nije sporno da Bosi pripada poklon beauty aparat koji je, kako ona navodi, ,,u suštini masažer za lice koji samo pojačava dejstvo naših proizvoda“.

U uputstvu za ,,beauty aparat“ piše da on vrši uticaj na kožu dejstvom svetlosti, pa tako ,,plava boja ima funkciju smirivanja kože, zelena boja poboljšava razmenu kiseonika u ćeliji, crvena boja prodire duboko u kožu i stimuliše ćelijska vlakna, pomešani spektar tri boje sa ultrazvučnim talasima kožu čini predivnom“.

masažer

Pored toga što nije jasno na koji način tačno svetlost ima uticaj na kožu, cena ovog aparata u katalogu firme Tactum je 250 evra, dok se na sajtu Alibaba može pronaći za 30 dolara ili oko 27 evra.

Količina ,,čudotvornih“ sastojaka

Ipak, kako navodi direktorka prodaje, ono što njihove klijente pre svega privlači da kupe Lamorage kozmetičke proizvode i plate veću svotu novca su sastojci njihovih krema. Ti proizvodi, tvrdi ona, sadrže crni kavijar, 24-karatno zlato i biserni prah koji su efikasni u borbi protiv starenja kože.

,,Mi smo uglavnom okrenuti na anti age jer upravo crni kavijar to radi, regeneriše i revitalizuje, takođe 24-karatno zlato sjajno utiče na naš tonus i štiti od UV zraka, biserni prah je eliksir mladosti, znate koliko ga koriste Azijati“, navodi Đorđević.

Međutim, iz firme Tactum nam nisu pokazali nezavisno istraživanje na osnovu kog baziraju ove tvrdnje. Specijalistkinja kozmetologije Suzana Miljković kaže da crni kavijar, zlato i biserni prah mogu da imaju efekat umanjenja izraženosti bora na licu, ali ,,da bi one zaista pokazale neki čudesan efekat, kako se inače reklamiraju, to bi trebalo da se koristi jako dugo i da postoji visoka koncetracija tih supstanci u preparatima, a to je pitanje koliko proizvođač zaista hoće sa ubaci te skupe supstance. Njemu je, što se tiče marketinga, dovoljno da ima neku vrlo malu količinu da može da navede da preparat sadrži tu komponentu, te zašto bi onda sebi troškove podizao ako već ne mora“.

Kako bi se potrošači zaštitili od ovakvih zloupotreba, u Pravilniku kojim je regulisana zdravstvena ispravnost predmeta opšte upotrebe navodi se da ukoliko sredstva za ulepšavanje lica i tela sadrže sastojke čije se dejstvo posebno naglašava ,,moraju na originalnom pakovanju sadržavati generičko ime i količinu tih sastojaka izraženu u procentima ili mernim jedinicama“.

Na ambalaži Lamorage proizvoda nije navedena količina crnog kavijara, zlata, i bisernog praha u preparatima, čija pozitivna dejstva direktorka prodaje posebno ističe. Iz firme Tactum su nam na zahtev da dostave dokument u kome se vidi koncentracija ovih supstanci u proizvodima poslali dokumentaciju o sirovinama korišćenim u kremama. Međutim, informaciju o tome koliko je crnog kavijara, zlata i bisernog praha sadržano u kremi kao krajnjem proizvodu nismo pronašli.

Miljković kaže da je kupovina proizvoda koji sadrže skupe i još uvek do kraja neispitane supstance nepotrebna imajući u vidu da preparati za lice na bazi bilja koji mogu da se pronađu u apoteci pružaju dovoljnu negu.

,,Ako neko koristi redovno kozmetički preparat koji je mnogo jeftiniji i koji je stvari mnogo jednostavniji po svom sastavu to je za kožu obično dovoljno“, kaže Miljković.
Ukoliko kozmetička firma ne može da pruži dokaz o pozitivnom dejstvu svojih proizvoda, potrošaču praktično ne prodaje proizvod, već nadu. Kada je reč o skupoj kozmetici poput Lamorage proizvoda, cena se opravdava retkim i skupim sastojcima. Ukoliko na pakovanju nema podataka o količini skupih čudotvornih supstanci u samom proizvodu, ne treba ih kupovati.

Podelite

6 коментара

 1. Na slican nacin se prodaje i posudje GreenLine gde starije ljude pozivaju na prezentacije uz besplatnu veceru i gde im prodaju zaista i kvalitetno posudje ali koje je skuplje 120% u odnosu na cenu u inostranstvu. Na pitanje koliko kosta jedan tiganj sa poklopcem koji mi se svideo dobio sam odgovor da je 200€ a kad sam pogledamo na internetu njegova cena je bila 75€.Veliki komp0let im je kao na akciji 1800€ a preko sve to kosta 800€.
  Zato i zovu starije ljude koji retko koriste moderne telefone i internet gde bi odmah videli da nesto nije u redu sa cenama.

  • Ja sam izvarana od te kompanije zq 1500e za neku bajku koju su mi prosuli pozvavši me na,, brsplatan tretman,,. Umesto toga dobila sam neprekidnu priču od 45 min. Klasična manipulacija. Sad me još i utužuju za taj novac. Ima li neko neki savet?

 2. Ja sam bila na besplatnom tretmanu i ne mogu ga nakon sat vremena provedenih tamo okarakterisati kao sjajan. Tretman kao i svaki drugi. Obzirom da je cena takva kakva jeste i da je ne mogu priuštiti, niti zelim da dajem toliko para za kreme za lice, pa čak ni na rate, a nisam htela da im platim 6.000rsd koje ce mi navodno vratiti ako u roku od tri dana odustanem od kupovine, ja sam od strane doticne direktorke bila doslovno receno izbacena iz salona!
  Vrlo su agresivni u prodaji sto izaziva kontra efekat! Vodite racuna da ne nasednete. A od bilo kakve deklaracije, kataloga proizvoda ni traga. Klasicno uvaljivanje!

 3. Ja sam bila na besplatnom tretmanu i ne mogu ga nakon sat vremena provedenih tamo okarakterisati kao sjajan. Tretman kao i svaki drugi. Obzirom da je cena takva kakva jeste i da je ne mogu priuštiti, niti zelim da dajem toliko para za kreme za lice, pa čak ni na rate, a nisam htela da im platim 6.000rsd koje ce mi navodno vratiti ako u roku od tri dana odustanem od kupovine, ja sam od strane doticne direktorke bila doslovno receno izbacena iz salona!
  Vrlo su agresivni u prodaji sto izaziva kontra efekat! Vodite racuna da ne nasednete. A od bilo kakve deklaracije, kataloga proizvoda ni traga. Klasicno uvaljivanje!

Ostavite komentar