Nebezbedni fenovi

0

Na našem tržištu je još uvek retka pojava da firme dobrovoljno povuku iz prodaje proizvod usled uočenog nedostatka i da kupce takvih proizvoda adekvatno obeštete. Ali se zato dešava da neke kompanije prodaju proizvode koji su povučeni sa tržišta Evropske unije i to, na radost naših kupaca, sa velikim popustima.

Nebezbedni Filipsovi fenovi [HD, 1280x720].mp4_000313683

Tokom maja ove godine, Filips je otpočeo opoziv pet tipova savitljivih fenova, proizvedenih između februara 2006 i aprila 2011. godine, zbog toga što postoji mala mogućnost da se fen pregreje i izazove požar, čak i kada ne radi, a ostane priključen na električnu mežu.

Nas je, naravno, interesovalo da li je Filips pomenute proizvode opozvao i sa našeg tržišta i šta mi, kao potrošači, treba da uradimo ukoliko smo kupili jedan od nesigurnih fenova?

Mini istragu smo otpočeli tako što smo kontaktirali Filips i pitali ih da li su povukli fenove sa našeg tržišta?

Iz Filipsa su nam odgovorili:

„Filips je još 2011. godine obavestio svoje uvoznike  da fenove treba povući iz prodaje. Distributerima je naloženo da dalje obaveste svoje kupce i maloprodavce. Potrošače smo, 21. juna, putem oglasa u Blicu i Večernjim novostima, obavestili kako i gde mogu da zamene fenove za slične modele, koji su, uglavnom, znatno veće snage.“

Logično je bilo očekivati da posle nekoliko godina da te modele fenova nećemo moći da nađemo u prodaji.

Ali, kako kod nas logika često „zakaže“, odlučili smo da naš tajni kupac ponovo krene u proveru, kako bismo utvrdili stanje u prodavnicama.

Nebezbedni Filipsovi fenovi [HD, 1280x720].mp4_000216505

Prva koju smo odlučili da posetimo bila je prodavnica CBT u Bulevaru kralja Aleksandra. Ispostavilo se da je Mihajlo dobio baš lak zadatak, jer je sporni fen kupio već u prvoj prodavnici koju je posetio, čitavih 5 godina nakon što je Filips naložio svojim uvoznicima i distributerima da ga povuku sa tržišta.

Možda uvoznik i maloprodavac, kod koga smo kupili fen, nisu dobili Filipsovo obaveštenje o povlačenju ovog proizvoda?

Kontaktirali smo uvoznika, firmu TS-MOD, čiji pečat stoji na garantnom listu, no, oni su nam u telefonskom razgovoru prvo poricali da su uopšte imali taj fen u svojoj ponudi, a kada smo ih uverili u istinitost naših tvrdnji, pristali su da ogovore na naša pitanja, ali samo ako ih pošaljemo mailom, što smo mi, naravno, vrlo brzo i uradili. Odgovore, još uvek, nismo dobili.

Jedina korisna informacija koju smo od TS-MOD-a uspeli da „izvučemo“ u telefonskom razgovoru, bila je da im je Filips zaista poslao obaveštenje o povlačenju proizvoda iz prodaje.

Slične, ili bolje reći – iste sreće bili smo i pri pokušaju da odgovore dobijemo od maloprodavca. Mada nam je iz firme Moskomerc, koja je vlasnik lanca prodavnica CBT, prvo rečeno da pristaju da snimimo njihove odgovore, jer oni, kako su u mejlu istakli, uvek brinu o potrošačima, ipak su posle odustali od namere da nam odgovore.

Što se našeg tajnog kupca tiče, on je, u dve od tri prodavnice koje je posetio, našao u prodaji proizvode koji su trebali da budu povučeni iz prodaje još dva meseca ranije.

U nekim maloprodajnim objektima smo i u oktobru i novembru na policama nalazili pomenute fenove, što je čak i nas iznenadilo, jer je od datuma povlačenja prošlo više od pet meseci.

Kako povlačenje ovih fenova sa tržišta očigledno nije uspelo u potpunosti, a zbog vas koji ih možda još imate, odlučili smo da ih testiramo.

Podsećamo vas da je razlog za povlačenje sa tržišta bio taj što, u retkim slučajevima, mogu da se pregreju čak i kada ne rade, a ostanu priključeni na električnu mrežu.

Naš fen smo držali u radnom režimu znatno duže nego što je uobičajeno pri normalnoj upotrebi, a pri tom je još bio izložen i avgustovskom suncu. Nakon četiri ciklusa rada od po 30 minuta, fen smo ostavili priključen na električnu mrežu više od dva dana, povremeno proveravajući da li je topao.

Uprkos svom „zlostavljanju“ nismo uspeli da oštetimo fen, niti smo osetili da mu je ručka vruća. No, iako je fen izdržao sve naše testove i koristimo ga već više od pet meseci bez problema, savetujemo vam da, ukoliko posedujete neki od sledećih modela, ipak kontaktirate Filips i izvršite zamenu sledećih modela: HP4829, HP4930, HP4931, HP4940 i HP 8926.

Važno je da znate i da, ako imate jedan od navedenih modela fenova, ne mora da znači da je vaš nebezbedan. Uglavnom se povlače određene serije proizvedene pre aprila 2011. godine. Navedeni modeli se i dalje mogu naći u prodaji, a svi koji su proizvedeni posle aprila 2011. godine su bezbedni, jer je nedostatak otklonjen.

 

Podelite

Ostavite komentar