Nove stavke na računu, veća cena komunalnih usluga

2

Kako komunalna preduzeća i Elektrodistribucija  povećavaju cenu usluga, a da nisu objavili poskupljenje?

Krsto Milošević iz Kragujevca pitao nas je da li znamo zbog čega se u maju, na računima Javnog stambenog preduzeća ,,Kragujevac“, pojavila nova stavka – naknada za vođenje matične evidencije“. Cena ove usluge je 49 dinara.


Pitali smo predstavnike Javnog preduzeća Kragujevac koje su to nove usluge građani dobili u okviru usluge vođenja matične evidencije, tj. za koju novu usluge građani moraju da plaćaju dodatnih 588 dinara godišnje. Na osnovu odgovora nadležnih očigledno je da građani nisu dobili ni jednu novu uslugu, već, kako kažu u Javnom stambenom preduzeću:

,,Naknada za vođenje matične evidencije obuhvata sve usluge koje građanima pružamo, a ne naplaćujemo: proviziju na naplatnim mestima, izdavanje potvrda, kartica, održavanje baze podataka koju usaglašavamo sa katastrom i ostalim javnim službama. Sve ovo zahteva angažovanje i izaziva troškove koje je JSP ,,Kragujevac“ 11 godina podnosilo na svoj teret“.

naknada

Stanovnici Kragujevca će morati da plaćaju ovu naknadu jer je ona uvedena na osnovu odluke Nadzornog odbora i Gradskog Veća. Ovom naknadom su praktično komunalne usluge u Kragujevcu poskupele, iako su cene zvanično ostale iste.

Na nešto prikriveniji način je tokom 2013. godine praktično izvršeno blago povećanje cene električne energije za potrošače u Vojvodini i Beogradu. Početak rada EPS Snabdevanja ozvaničio je i prestanak mogućnosti da potrošači račune za električnu energiju u Pošti i većini banaka plaćaju bez provizije. Prema sadašnjem cenovniku, Pošta Srbije naplaćuje proviziju od 45 dinara za uplate do 4500, odnosno 1% od iznosa, za uplate veće od 4500 dinara. Na taj način je stanovnicima Beograda i Vojvodine i cena električne energije i svih nadoknada koje plaćaju EPS-u poskupela za iznos provizije, iako zvanično nije bilo poskupljenja.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

2 коментара

  1. Takođe su na tim obračinima dve stvake koje podrazumevaju iste usluge (koje u suštini nikad i ne pružaju, pošto stanari sami plaćaju sve popravke): 1. Hitne i ntervencije i 2. Održavanje.

Ostavite komentar