Pronađi moj Mac, sem ako je ukraden

0

Kupcima Apple proizvoda uz uređaj nekada nude i aplikacije koje im omogućavaju da pronađu svoj kompjuter ili mobilni telefon u slučaju da im ih neko ukrade, ili ih korisnici jednostavno izgube. Dejan Restak kaže da je bio neprijatno iznenađen kada je, nakon što mu je Apple-ov Macbook Air računar ukraden iz gepeka automobila, saznao da je ta aplikacija zapravo beskorisna zbog Applove politike zaštite privatnosti.

Kako Dejan kaže čim je shvatio da je pokraden on je:

,, Ja sam odmah zatim otišao u MUP Čukarice, prijavio sam slučaj dežurnom policajcu i sad ta procedura ide strogo formalno iako sam ja želeo da saopštim da sam aktivirao na računaru opciju Find my Mac koja mi se činila zanimljivom za ovaj slučaj“.

Dejan kaže da mu je aplikacija „Find my Mac“ ili ,,Pronađi moj Mek“ ponuđena prilikom inicijalne instalacije softvera i da je pristao da je aktivira jer:

,,Ona praktično znači da možete sa nekog drugog računara videti na mapi gde se nalazi taj računar koji ste zagubili“.

Dejan kaže da su mu u policiji rekli da ih obavesti u slučaju da pomoću te aplikacije dobije neku informaciju. Mesec dana kasnije, kako on tvrdi, dobio je e-mail od kompanije Apple u kome se navodi približna lokacija na kojoj je njegov računar povezan na internet, ali:

,, Kad pogledate mapu vidite da su tu stambene zgrade i da vi prosto možete da dođete ispred stambene zgrade, ali nemate predstavu u kom bi stanu mogao biti, da li je na parkingu, da li je tu negde“.

videoplayback.mp4_000097752

Dejan dodaje da je uspeo da pronađe kontakt načelnika Odeljenja za visokotehnološki kriminal kako bi proverio koliko je podatak o lokaciji koji je dobio upotrebljiv za policiju. Dobio je, kako kaže, odgovor da:

,,Bez ip adrese ne možemo puno da uradimo, ip adresu jedino mogu da dobijem tako što se obratim apple-u i oni bi trebalo da mi pošalju ip adresu jer oni to imaju taj podatak definitivno jer preko njihovog servisa se računar prijavio“.

videoplayback.mp4_000077409

Firmi iStyle koja je glavni distributer Apple-ovih uređaja u Srbiji Dejan se obratio zahtevom da mu se dostavi IP adresa na kojoj je njegov računar poslednji put bio povezan na internet. Dobio je, međutim, odgovor u kojem je rečeno da:

,Kompanija Apple ne omogućava proveru IP adrese sa koje je računar povezan na internet. Mi jedino možemo da Vas kontaktiramo ukoliko se računar sa navedenim serijskim brojem pojavi u servisu. Drugih mogućnosti nema“.

Pitali smo nadležne u firmi iStyle: da li i na koji način pomoću opcije ,,Pronađi moj Mek ili pronađi moj Ajfon“ može da se pronađe ukradeni uređaj. Iz ove firme odgovaraju da ova opcija:

 ,,Ne može pronaći ukradeni računar. Ona može locirati geografsku lokaciju računara i obavestiti korisnika o tome. Na korisniku je da obavesti policiju. Zaštita je prevashodno kreirana kako bi je korisnik sam aktivirao na svom Apple uređaju sa email adresom i šifrom koju sam zamislii i zaštitio svoje poverljive informacije u slučaju krađe“.

videoplayback.mp4_000011269

Iz iStyle takođe navode da ova aplikacija najviše koristi u slučajevima kada je korisnik izgubio računar. Na primer, ova opcija, osim geografske lokacije, omogućava da računar emituje zvuk pomoću kojeg korisnik može da ga locira u prostoriji, te dakle lociranje pomaže ukoliko ne znate gde ste ostavili svoj računar pa shvatite da je on kod kuće ili na poslu. Iz ove firme takođe kažu da oni ne daju IP adresu ni istražnim organima.

,,IP adresu možda može da obezbedi internet provajder i to opet samo na zahtev policije“.

Dejan kaže da je razočaran time što kompanija Apple na svom sajtu jasno ističe da korisnici njihovih računara uz pomoć aplikacije Find My Mac mogu da lociraju i zaštite svoj Mek u slučaju da je izgubljen ili ukraden.

,,Ako nekome ponudite proizvod koji se zove Find my Mac onda ja i očekujem da on pronađe moj Mek i o tome se radi. Dakle, moje očekivanje je bilo neusklađeno sa onim što je proizvođač i ponuđač dakle servisa dao tom uslugom“.

videoplayback.mp4_000017575

Na internetu je moguće pronaći besplatne programe koji za razliku od Apple-ove aplikacije zaista daju informaciju o IP adresi, pa čak mogu i da fotografišu osobu koja koristi Vaš računar. Jasno je da takvi programi mogu da budu zloupotrebljeni. Neko može da Vam pokloni ili pozajmi računar ili telefon sa instaliranim programom pomoću koga može da vas prati ili čak fotografiše u nekom nezgodnom trenutku. Zbog mogućih zloupotreba Apple nudi program koji ne daje precizne informacije o lokaciji. U slučaju krađe, korisnik može samo da obavesti policiju o približnoj lokaciji koju mu je aplikacija pokazala. Ukoliko se ispostavi da se uređaj nalazi na lokaciji na kojoj ima više stambenih zgrada, jasno je da MUP neće pretraživati nekoliko stotina stanova kako bi pronašao jedan telefon ili računar.

Podelite

Ostavite komentar