Kako lopovi mogu da Vam ukradu 1.800.000 RSD preko mobilnog

0

Kriminalci mogu da Vam ukradu i preko 1.800.000 dinara tako što koriste grešku koja postoji u svim sistemima mobilnih operatera.

Miloš Basaraba iz Bele Crkve i Nikola Lučić iz Subotice su imali nesreću da su im kriminalaci u Barseloni ukrali mobilne telefone i to ne zbog samih aparata, već zbog onoga što može da se uradi uz pomoć ukradenih SIM kartica koje su se nalazile u njima. Nesrećni turisti su u potpunosti shvatili u kakvom su problemu tek kada su im po povratku u Srbiju stigli računi: Nikoli preko 1.800.000, a Milošu 267.000 dinara.

Krađa telefona Barselona Telekom Telenor.wmv_000085135

Kako Miloš Basaraba ističe:

“Bio sam sa suprugom kod prijatelja u Barseloni, to je bilo 31. decembra.“

Nikola kaže da je, nakon što se probudio, hteo da uzme mobilni telefon koji mu je ostao u torbi u predsoblju:

„Nije bilo nikakvih znakova da je neko bio u stanu. Setili se da je neko i zvonio, da je neko pokušao, probao da vidi da li ima nekog. Kada smo to ustanovili zvali smo miliciju.“

Spiker 1 Nikola je, pored policije, elektronskom poštom obavestio i nadležne u svojoj firmi Potiski vodovod, jer mu je ukraden službeni telefon. Od kolega je dobio informaciju da mu je telefon blokiran, pa je mislio da račun sigurno neće biti veliki, ali po povratku ga je sačekalo neprijatno iznenađenje:

„Prvobitno je bilo tu nekih… 9.000 evra s tim da su oni konačno kada su ispostavili konačaan račun, konačan presek kad su napravili onda je bilo tih nekih 1.841.000 dinara“

Posle šoka, Nikola je počeo da analizira brojeve koje su lopovi pozivali :

„Ono što smo videli u listingu da ima više poziva, da na neki način nešto što je meni delovalo da maltene zovem samog sebe. Video sam da su brojni pozivi ka Sijera Leoneu.“

Na listingu koji je Telenor dostavio Nikoli zaista se nalaze i pozivi na kojima se vidi da je zvao samog sebe i da su ti pozivi naplaćeni. Najveće iznenađenje bila je zapravo dužina svih razgovora.

„Ovo se desilo 31. decembra tako da se vrlo lepo videlo da je telefon zapravo uključen svega 20 sati nakon čega je bio blokiran. A na samom listingu sabravši minute stoji da se razgovaralo 244 sata.“

Krađa telefona Barselona Telekom Telenor.wmv_000243338

Na listingu se vidi da je Nikola zvao samog sebe u 23:22:47, pa je u istoj sekundi zvao i broj u Sijera Leoneu i da je sedam sekundi kasnije  opet uspostavio vezu sa istim brojem u Sijera Leoneu, a sekund kasnije opet sa svojim brojem. Prva dva razgovora su imala gotovo isto trajanje 1.118 sekundi, a druga dva su trajala po 540. Jasno je da je naplaćeno više istovremenih razgovora između istih brojeva. Telekomov korisnik Miloš Basaraba je imao isto iskustvo kao i Nikola. Njemu su takođe tokom novogodišnjih praznika u Barseloni ukrali telefon. Njegovu SIM karticu su kriminalci koristili kraće, ali su takođe uspeli da razgovaraju znatno duže nego što je njegov telefon bio aktivan nakon krađe:

„Nekih 5 sati i 41 minut vremenski okvir i video sam da je Telekom obračunao razgovora za 28 sati. To mi je naravno bilo čudno i pitao sam se kako je moguće uopšte razgovarati za 5 sati i 40 minuta 28 sati i 10 minuta.“

Telekom je Milošu ispostavio račun od 267 hiljada dinara. Miloš je, kao i Nikola, počeo da gleda detalje o pozivima koji su napravljeni od strane kriminalaca sa njegovog broja, pa je primetio da su lopovi pozvali nekoliko brojeva u Španiji:

„A svi ostali pozivi su pozivi ka Srbiji i to prema tri broja, broja telefona. Koji pripadaju mreži Telekom. Kada smo pozvali ta tri broja koja se konstantno ponavljaju dobili smo informaciju da je nepostojeći broj“

Miloš tvrdi da mu nadležni iz Telekoma nikada nisu objasnili kako je moguće da neko za manje od šest sati obavi 28 sati razgovora i to sa brojevima koje nije moguće dobiti. Ni nama niko iz Telekoma nije objasnio kako je to moguće, ali su makar stigle dobre vesti za Miloša.

„Uputili smo zahtev operatoru Orange za dodatnim proverama, nakon koga je španski partner uočio određene nepravilnosti u beleženju saobraćaja ostvarenog sa pretplatničkog broja korisnika. Telekom Srbija je na osnovu toga umanjio račun Miloša Basarabe za ceo iznos saobraćaja ostvarenog u romingu“

Nikola nas je ubrzo obavestio i da je i njemu Telenor u potpunosti otpisao dug, ali smo i mi i on ostali uskraćeni za objašnjenje kako je moguće da je sa Nikolinog broja za 20 časova razgovarano čak 224 sata i to tako što je praktično zvao samog sebe i još jedan broj.

Da bismo saznali kako je moguće da se uspostavi više paralelnih veza između samo dva broja telefona napravili smo mali eksperiment.

Krađa telefona Barselona Telekom Telenor.wmv_000383618

Pozvali smo sa broja koji je u Telekomovoj mreži broj koji je u Telenorovoj mreži. Nakon što je uspostavljena veza opet smo sa istog Telekomovog broja pozvali isti broj u Telenorovoj mreži. Prihvatili smo dolazni poziv i uspostavljene su dve istovremene veze između dva ista broja telefona. Uspostavili smo i tri istovremene veze i između dva broja u Telenorovoj mreži.

Na listingu se vidi da su svi pozivi obračunati i naplaćeni iako sistem ne bi smeo da dopusti da se uspostave dve istovremene veze između dva ista broja.Kriminalci koriste ovu mogućnost kako bi sa ukradenih SIM kartica zvali telefonske servise koje sami registruju, a koji naplaćuju svoje usluge po minutu poziva.

Saša Živanović, načelnik odeljenja MUP-a za visokotehnološki kriminal odgovorio nam je na pitanje šta bi on pažljivije čuvao – novčanik ili mobilni telefon:

“Na mobilni telefon treba više paziti nego na klasični novčanik jer smart mobilni telefoni nisu obični telefoni, to su računari u kojima se nalazi maltene sva vaša privatnost i sve vaše bogatstvo.”

 Koliko je on u pravu ilustruje činjenica da je policija u Barseloni uhapsila devet osoba za koje veruje da su uz pomoć ukradenih telefona od nesrećnih turista ukrali preko dva miliona evra. Jednom nemačkom državljaninu su kriminalci ukrali čak 89.000 €. Pljačku su izvršili na sličan način kao i u Nikolinom i Miloševom slučaju. Za dvadesetak sati pozvali su čak 3.974 puta isti broj u Belorusiji.

Jedini način na koji možete da se zaštitite od ovakvih problema je da pre odlaska u inostranstvo tražite od svog operatera da isključi mogućnost konferencijskih poziva. Pored toga nije loše tražiti da se isključi i internet u romingu, jer je automatsko ažuriranje aplikacija na telefonu najčešći razlog što korisnici dobijaju velike račune za korišćenje telefona u inostranstvu.

Podrška Action SEE EU Kraljevina Švedska

Podelite

Ostavite komentar