SMS Poruka od 180 dinara

10

Momčilo Perunović iz Beograda je samo jedan od mnogih korisnika mobilnih telefona koji nam se žalio da mu je naplaćeno preko 6.000 dinara za korišćenje premijum SMS servisa kompanije Dimoco putem broja 1991, a da nije ni bio svestan da je korisnik istog. Zahvaljujući kul for mob servisu koji se naplaćuje preko austrijske kompanije Dimoco imao je priliku da uživa u uzbudljivim igricama na svom telefonu. Kako nam je Momčilo rekao on sigurno nije kupio igrice, a nema ni unuke koji bi to možda krišom uradili. Momčilo tvrdi da dva meseca nije ni shvatio zbog čega tačno dobija velike račune.

„U to vreme sam kupovao kola, pa sam okretao dosta telefona i smatrao sam da je to zbog toga. Međutim kada u  septembru  kada  trudio sam se da račun bude manji, došao je račun još veći nego u avgustu.Računi inače iznose 450 dinara mesečno a za taj mesec je iznosio 3.000-3.500 dinara“.

Pored visokog računa, Momčilu nije bila jasna jedna stavka na računu koju nikad ranije nije video. Kako Momčilo kaže:

„,Ja sam bio iznenađen jer je meni na poleđini računa pisalo VAS Standard, šta je VAS Standard? Nisam mogao da shvatim“

SMS igrice.wmv_000073873

Momčilo je otišao u poslovnicu Telekoma da bi dobio objašnjenje.

„Šalterski službenik mi je objasnio da su to neke firme koje naplaćuju svoje usluge. Ja sam pitao koje usluge jer nisam imao pojma o kojim uslugama je reč. Onda mi je ona rekla da su igrice, tek onda sam se iznenadio, igrice za mene u mojim godinama. Ne pamtim kada sam zadnji put igrao igrice“. Dodaje Momčilo Perunović.

Tada je službenica Telekoma objasnila Momčilu kako da se odjavi sa SMS servisa koji mu je naplaćivao usluge, što je on i učinio. Momčilo je bio siguran da se nikad nije prijavio za Kul for Mob servis pa je od Telekoma tražio da mu umanje račun. Međutim odgovor Telekoma u kojem je rečeno sledeće ga je iznenadio:

„Proverom Vašeg odlaznog saobraćaja utvrdili smo ispravnost naplate VAS usluga: Tarifirano Vam je korišćenje VAS servisa VAS Servis 1991 (1991go) provajdera Dimoco na čije usluge ste se prijavili SMS Porukom 25.7.2015.“

SMS igrice.wmv_000134000

Kako Momčilo kaže i dalje mu nije bilo jasno o čemu se radi, pa je odbio da plati sporne račune jer kako kaže:

„Nikad nikakvu uslugu od njih nisam dobio, a to mene košta prilično para“.

Međutim Momčilo će ipak morati da plati račune jer se na sudu smatra da su računi operatera mobilne telefonije tačni sami po sebi, a korisnici moraju da dokažu da nisu koristili mobilni u trenucima kad je to operater naveo. Ovo je naravno gotovo nemoguće uraditi. Pored toga Telekom ili bilo koji drugi operater mobilne telefonije je u ovakvim slučajevima samo posrednik između korisnika i pružaoca usluge što je i navedeno u dopisu koji je Momčilo dobio od Telekoma uz napomenu da:

„Za sve dodatne informacije o ceni navedenog  Value Added servisa potrebno je da se obratite provajderu ove usluge“

Tu nastaje problem. Kako se ispostavilo, kompanija Dimoco, čiji je broj telefona Momčilo dobio od radnika Telekoma, bavi se samo naplatom usluge Cool4Mob. Samu uslugu pruža kompanija C-traffic iz Holandije čiji opšti uslovi poslovanja, bar kako mi stičemo utisak, nisu u skladu sa duhom naših zakona o zaštiti ličnih podataka. Naime navedeno je da C-Traffic prikuplja i obrađuje (tj. između ostalog, prikuplja, čuva, konsultuje, pruža trećim stranama, klasifikuje i povezuje) određene lične podatke i podatke o saobraćaju na internetu krajnjeg korisnika.

cool4mob

Da bismo proverili da li i kako su korisnici usluga Cool4Mob upoznati sa ovim i drugim delovima opštih uslova poslovanja i sami smo se prijavili na njihov servis slanjem SMS poruke. Kao što smo očekivali nismo dobili informaciju gde možemo da vidimo opšte uslove poslovanja niti je od nas tražena saglasnost za deljenje ličnih podataka. I pored toga u Dimocu, kompaniji koja se bavi naplatom servisa Cool4Mob, i dalje tvrde da:

„Registracijom na ovu uslugu osoba potvrđuje da je saglasna sa svim važećim odredbama i uslovima Cool4mob.“

Nije jasno kako neko može da bude saglasan sa nečim što nije video, a naročito kada u poruci i ne piše ko pruža uslugu.Poslovanje kompanija koje pružaju premijum SMS servise je u mnogim zemljama pod istragom. U Sjedinjenim državama je čak utvrđeno da su te kompanije korisnicima mobilnih telefona masovno naplaćivale premijum servise koje nikada nisu ni pružile. Federalna komisija za komunikaciju i Federalna komisija za trgovinu su zbog toga kaznile i operatere sa ukupno 346 miliona dolara.

Razlog zbog kojeg su i operateri kažnjeni je to što je dokazano da su i oni znali da sve usluge koje su naplaćene nisu pružene, ali su to prikrivali jer su zadržavali od 30 do 40% zarade od premijum SMS servisa. Problem je rešen tako što je dogovoreno da AT&T i Sprint moraju da plate po 105 milona dolara, dok je podružnica nemačkog telekoma u Amerci T-mobile morala da plati ukupno 112,5 miliona dolara na ime odštete. Nakon potpisivanja dogovora sa vlastima, operateri u Americi su praktično prestali da pružaju premijum SMS servise.

S obzirom na regulativu u našoj zemlji Momčilu jedino ostaje da plati račun, jer ne postoji način da dokaže da se nije prijavio na servis. Nadamo se da će državni organi preduzeti mere kako bi sprečili da korisnici mobilnih telefona u našoj zemlji budu žrtve kompanija koje naplaćuju svoje usluge iako ih nisu pružile ili ih niko nije naručio.

 

Podelite

10 коментара

 1. I ja imam isti problem kao i Momčilo sa računom za mobilni tel., naime u januaru i februaru na svaka 3 dana u 01.01č i 19.31č vrši se naplata sa kartice mobilnog u vrednosti po 180 din. čime mi je račun znatno uvećan. Interesuje me kako da odjavim ovu „uslugu“ putem SMS koji se navodi u Momčilovom slučaju, koja je procedura korak po korak.
  Unapred zahvalan na pomoći.
  Pozdrav.

  • Milija, i meni se isto desava. Morate otici u mts i da trazite odjavu sa tog servisa na koji se verovatno kao i ja niste ni prijavili. Ovo je klasicna kradja, samo sto mi zivimo u debilnoj drzavi i najverovatnije niko nece za ovo odgovarati….

 2. Meni su 4 zadnja racuna uvecana zbog ovih poruka. Podnela sam im zalbu koju su, naravno, odbili i sad cu videti kome dalje da se zalim. Prosto mi je neverovatno da je ovako nesto dopusteno i da nema ko da nas zastiti od ovakvih lopova. Odem u Mts, a oni kazu: „Mozemo da Vam blokiramo sve te naloge da Vam vise nikad ne stizu“.
  Pa cekaj, kako to nije uradjeno svim korisnicima kad su poceli da se javljaju problemi? Koja budala hoce da joj naplacuju ovakve poruke? Da postoji naki zakon u ovoj drzavi sigurna sam da bi ih neko udruzenje potrosaca dobilo na sudu. Ovako nema ko da nas zastiti.

 3. Meni su vec tri poslednja računa stigla uvečana za 2000 din piše VAS SMS , NE MOGU DA VERUJEM,Stizalo mi je po 20 nekih PUSH poruka koje sam brisala jer nikad ne otvaram meni nepoznate poruke, a gle ono pljačka uzeše mi više od 6000 dinara nizašta a to je za mene ogromna stavka. Idem sad u VIP DA VIDIM KAKO TO SPREČITI,

 4. Ista priča, samo je u pitanju Vip kao operater, nekakav Clicksaint koji posrednik za nekog trećeg i broj 5223 i sve to uredno registrovano u RATEL-u.
  Oko 3000 račun prekoračen, a u Vip-u naravno guraju priču, da su se koristili „razni zabavni sadržaji“ i tvrde da sam kao korisnik ja poslao SMS sa sadržajem GO, a to se verovatno desilo jer je iskočila neka reklama tokom korišćenja interneta i gde god se klikne aktivira bez znanja korisnika.
  Treba formirati neko udruženje oštećenih i tužiti operatere, te kompanije i RATEL.

 5. I meni je stigao račun od 900 Dinara od VAS standard… Ja garantirano nisam koristio usluge tog servisa. U pitanju je klasična pljačka ljudi!!!!! A saucesnik je MTS koji to svesno dopušta i naplaćuje velike provizije. Sutra idem u MTS a i ističe mi ugovor za postpaid. Ako ne izađu u susret odustajem od produženja ugovora.

 6. ТРЕБА ПОСТРЕЉАТИ ВЛАСТ КОЈА ЈЕ ОВУ МЕЂУНАРОДНУ ПЉАЧКУ ТХНОЛОШКОГ КРИМИНАЛА И МАФИЈА НАД ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ ДОЗВОЛИЛА А СВЕ ОПАРАТЕРЕ МОБИЛМЕ ТЕЛЕФОНИЈЕ КОЈИ ПОСЛУЈУ У СЕРБИЈИ ЗАТВОРИТИ ОТЕРАТИ ИЗ СРБИЈЕ ЗАБРАНИТИ ИМ РАД А ОДГОВРНЕ ДОСТУПНЕ НАШИМ ОРГАНИМА ГОЊЕЊА ОТЕРАТИ НА РОБУЈУ !!

 7. veljko maksić -

  VELJKO .21.04.2020
  <TELEFONU JE KARTICA OŠTEĆENA PA STALNO PRIKAZUJE DA NEMA sms KARTICE TE JE I SIGNAL SLAB .u UGOVORU SA mts NIGDE NE STOJI DA ĆE VRŠITI USLUGE ZA TREĆE LICE POSEBNO AKO TREĆE LICE DAJE SVOJ KONTAK NA KOJI SE NEMOŽE PRISTUPITI.mISLIM DA JE PREVARA VELIKA I DA JE SVE OVO ZA SLUŽBU ZA EHNOLOŠKI KRIMINAL. mATOR SAM I NE IGRAM IGRICE .

 8. Velibor Žitarević -

  I sam sam imao uvećane račune zbog stavke „VAS Standard“. Naravno da ću pokušati da se odjavim i da reklamiram ovu brutalnu kradju. Pošto u MTS-u to neće prihvatiti, uradiću ono što treba da uradi svako ko ima ovakve probleme. Po isteku ugovora sigurno ću preći kod drugog operatera. Pošto će se tada javiti neko iz MTS-a i pitati za razlog napuštanja MTS-a, moj odgovor će biti – VAS Standard.

Ostavite komentar