Zašto se šporeti prodaju bez kabla za struju?

1

Potrošači nam se često žale da ne mogu da koriste nove šporete odmah posle isporuke, jer tek posle raspakivanja ambalaže shvate da im je šporet isporučen bez naponskog kabla. Pored gubitka vremena, trgovci izlažu potrošače dodatnom trošku od nekoliko hiljada dinara koliko košta kupovina odgovarajućeg kabla i angažovanja električara. Pitali smo više proizvođača da nam objasne zašto isporučuju šporete bez priključnog kabla?

Sporeti Gorenje

Odgovor smo dobili samo iz kompanije Gorenje. Aleksandar Dimitrijević nam je u ime kompanije objasnio zašto Gorenje prodaje šporete bez kabla:

„Kod šporeta postoji mogućnost vezivanja i monofaznog i trofaznog kabla iz tog razloga što mi ne znamo kakav korisnik ima priključak u domaćinstvu i da ga ne bi dodatno opterećivali sa cenom priključka koji on neće možda koristiti, ostavljena je opcija da se korisnik sam odluči koju će vrstu priključka imati.“

Postavlja se pitanje, da li je ova praksa u skladu sa zakonom? Zbog što se potrošaču isporučuje proizvod koji ne može da se koristi bez dodatnih troškova.

Gledajući sajtove najvećih trgovaca u Srbiji i posećujući njihove prodavnice, stekli smo utisak da oni ne upozoravaju potrošače da se šporeti prodaju bez kabla i da se mogu koristiti tek posle kupovine i ugradnje kabla. Smatramo da bi trgovci morali da obaveste potrošače putem sajta i obaveštenja u izložbenim salonima da će posle kupovine morati ponovo da se late novčanika kako bi mogli da koriste šporet.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

 

 

Podelite

1 коментар

  1. Aleksandar -

    Ne vidim onda razlog da u prodajnim objektima pored obavestenja o isporuci bele tehnike bez naponskog kabla (koje bi moralo da bude) se potrosacima ne ponudi mogucnost kupovine naponskog kabla sa montazom prilikom isporuke?To bi umnogome olaksalo kupovinu a i pretpostavljam da bi se prodaja povecala.

Ostavite komentar