Da li Tehnomanija isporučuje razbijene televizore?

1

Puno potrošača se žali da im je Tehnomanija putem kurirske službe isporučila televizore sa oštećenim ekranom. Izigrani potrošači tvrde da im je pre prijema uređaja na potpisivanje poturen dokumente na kojem piše i da potpisom potvrđuju da su uređaj preuzeli neoštećen. 

Milica Jelikić, Aleksandra Aleksić i Žarko Perišić su videli da su njihovi novi televizori koji su kupljeni u Tehnomaniji oštećeni tek kada su ih prvi put uključili. Milica i Žarko su pri prijemu televizora kuriru potpisali da su paket primili u neoštećenom stanju, a da to nisu ni znali. Kako su nam rekli njima nije bilo dozvoljeno da pre potpisivanja provere da li je uređaj ispravan. Kako Milica ističe:

„Moj brat je prilikom preuzimanja televizora hteo da otvori i da upali da vidi da li je sve u redu, ali kurirski radnik mu je rekao da on ne sme da otvara pošiljku i da čeka da on sad proverava da li je televizor ispravan ili ne.“

Aleksandra je kupila televizor u prodavnici i kaže da joj nije ni palo na pamet da proverava da li je oštećen, jer su joj ga radnici Tehnomanije doneli potpuno zapakovanog u neoštećenoj kutiji. Kako kaže, oštećenje nije primetila ni kada je otpakovala televizor, jer se na isključenom televizoru ono ne vidi.

„Kada je došao majstor da poveže kablovsku, priključili smo i televizor i kada smo ga uključili imao je naprslinu u desnom uglu.“, objašnjava Aleksandra.

Oštećen televizor

Ni Milica, a ni Aleksandra nisu odmah primetile oštećenje pa reklamaciju nisu uložile istog dana. Da je to problem, Aleksandra je saznala iz SMS poruke kojom je odbijena njena reklamacija.

„Oni su rekli da smo im se kasno javili i da je prošlo više od 24 časa.“, objašnjava naša sagovornica.

Da rok od 24 sata baš i ne važi tvrdi Žarko Perišić. Ni na njegovom televizoru se ne vidi oštećenje dok se ne uključi. Za razliku od Aleksandre i Milice, Žarko je veoma brzo prijavio oštećenje.

„Od trenutka kad sam preuzeo uređaj od kurirske službe do trenutka kad sam poslao mejl da ima oštećenje prošlo je najviše četiri sata.“, ističe Žarko.

Tehnomanija

Ni Žarku nije odobrena reklamacija. Veliki broj potrošača nam se javio zbog istih ili sličnih problema. Zbog toga preporučujemo da televizore, monitore ili drugu lako lomljivu kupujete u prodavnici. Nakon kupovine ne treba prihvatiti da vam prodavac televizor isporuči putem kurirske službe, jer po Zakonu o poštanskim uslugama nije dozvoljeno da primalac pošiljke istu otvori pre uručenja. Da stvari budu gore da biste preuzeli paket morate da potpišete potvrdu kojom se praktično odričete prava na žalbu. Tako su recimo primaoci pošiljki poslatih preko AKS ekspresa potpisivali sledeće:

„Overom – potpisom od strane primaoca na dostavnoj listi prevoznika smatra se da je pošiljka uručena u dogovoreno roku i neoštećena čime prevoznik ne može snositi bilo kakvu odgovornost za istu.“

Kupovinom direktno u prodavnici smanjuje se rizik da televizor bude polomljen u transportu.  Aleksandrino iskustvo ilustruje da ni to nije potpuno sigurno i da može da Vam se desi da i u prodavnici dobijete oštećen televizor koji je zapakovan i u kutiji na kojoj nisu primetna oštećenja. Da stvari budu gore oštećenje na ekranu se neće videti dok ne uključite televizor. Zbog toga Aleksandra ima savet za buduće kupce televizora.

„Iako izgleda kao gubljenje vremena, proizvod uvek treba proveriti da ne bi došlo do ovakvog problema kao što ja imam.“

Podrška Action SEE EU Kraljevina Švedska

Podelite

1 коментар

  1. Vlatko Domič -

    Kupio sam monitor u Tehnomaniji. Prodavac mi rece da se monitor ne proverava u prodavnici i da ako ustanovim kad ga ukljucim da nesto nije u redu donesem natrag pa ce mi vratiti pare ili zameniti drugi. Odnesem ga kuci ukljucim i vidim da ima neku crvenu crtu po vertikali dužine oko 4 cm . Spakujem ga i vratim u prodavnicu. Nisu mi vratili pare a nisu ni zamenili za drugi vec me ubeđuju da sam ga ja oštetio. Pokusavam da saznam kako da rešim ovaj problem. Ako je neko imao ovakav problem i rešio ga zamolio bi da mi javi.

Ostavite komentar