ADAC-ov test dečjih auto sedišta 2013

0

Da li je dečije auto-sedište koje Vi imate ili planirate da kupite prošlo ili palo na testovima Nemačkog auto-moto saveza?

Nemački auto-moto savez ADAC svake godine sprovodi testiranja dečijih sedišta, a rezultati ADAC-ovog testa je i ove godine pokazalo da najskuplja dečija sedišta nisu i najbolja.

Ove godine testirano je 28 sedišta, a prema rečima Andreasa Raceka iz ADAC-a, samo je jedan proizvod pao test frontalnog sudara, dok ni jedno sedište nije palo na testu materijala.

,,Negativnu ocenu je dobilo samo sedište ,,ABC Design Risus & Risus Isofix Base“, jer se loše pokazalo i pri čeonom i bočnom sudaru. Ostala sedišta su dobila zadovoljavajuće ocene“, navodi Racek.

Rezultati takođe pokazuju da cena nije indikator kvaliteta. Sedišta Römer Dual-Fix & Matrix Platform (Isofix) i Axkid Duofix koja koštaju između 55 i 60 hiljada dinara su dobila tek prelaznu ocenu na testu bezbednosti pri sudaru. Sa druge strane mnogo bolje su se pokazala sedišta koja koštaju oko 20.000 dinara.

Pojedina sedišta koja nisu zadovoljila ADAC-ove kriterijume, prodaju se u radnjama u Srbiji. Na primer, sedište za bebe Nania Baby Ride na prošlogodišnjem testiranju se pokazalo kao rizično pri bočnom sudaru. Kod nas se ono prodaje za oko 4.300 dinara.

Kako Andreas Racek navodi, u Evropskoj uniji su uvedena nova pravila koja bi i roditelji trebalo da poštuju pri kupovini sedišta. Pre svega, dečija sedišta se više ne dele prema težini, već prema visini deteta. Međutim, kako pomoćnik ministra saobraćaja Demir Hadžić objašnjava, naši zakoni još uvek nisu usklađeni sa propisima na Zapadu.

,,Naš zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da dete do tri godine treba da bude postavljeno u dečijem sedištu. Međutim, prema evropskim propisima dete treba da sedi u dečijem sedištu sve dok ne postigne visinu od jedan i po metar. U Americi je ta visina 1.45“, navodi on.

Takođe, preporuka Američkog udruženja pedijatara je da sedište treba postaviti tako da dete gleda u nazad, dok god je to moguće. Ova novina je uvedena jer je ustanovljeno da veliki broje dece u saobraćajnim nesrećama nastrada jer njihov vrat ne može da izdrži sile koje nastaju pri sudaru.

Na sajtu potrosackisavetnik.com možete videti rezultate testova nemačkog auto-moto saveza za ovu i prethodne tri godine.

Podelite

Ostavite komentar