Da li je gorivo u Srbiji najskuplje?

0

Veliki broj građana Srbije veruje da je gorivo kod nas mnogo skuplje nego u drugim državama. Upoređivanjem cena se, međutim, vidi da su cene goriva u Srbiji ili na nivou, ili nešto ispod prosečnih cena u regionu i Evropi.

Na primer, od svih republika bivše Jugoslavije, benzin je najskuplji u Sloveniji. U toj zemlji litar benzina košta oko 175 dinara. Benzin je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini i košta oko 140 dinara.

Srbija je, primereno standardu, među zemljama sa jeftinijim benzinom u Evropi, ali i regionu. Naša zemlja se nalazi na 31. mestu po visini cene benzina u Evropi. Sa druge strane, u Srbiji je dizel gorivo nešto skuplje, pa se Srbija, na nivou Evrope, nalazi na 23. mestu. U regionu, jeftiniji dizel nego u Srbiji može da se natoči u Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Najskuplje gorivo u Evropi je u Norveškoj, iako je ta zemlja veliki izvoznik nafte i gasa. Vozači u Norveškoj moraju da izdvoje čak oko 220 dinara za litar benzina i oko 200 dinara za litar dizela. Zanimljivo je da je gorivo u Saudijskoj Arabiji, koja je takođe značajan izvoznik nafte, 22 puta jeftinije nego u Norveškoj, i cena jednog litra iznosi neverovatnih 10 dinara.

U Evropi najjeftinije gorivo može da se kupi u Belorusiji. U toj zemlji litar benzina i dizela košta svega 80 dinara.

Našim građanima koji se odluče da kolima idu na odmor, svakako će biti problem to što je Grčka, u kojoj treba izdvojiti iznos od oko 200 dinara za litar benzina, na petom mestu po visini cene benzina u Evropi. Dizel je u Grčkoj osetno jeftiniji od benzina. Litar košta oko 160 dinara.

Zbog visokih cena u Grčkoj, gorivo svakako treba natočiti na poslednjoj pumpi u Makedoniji, pre ulaska u Grčku.

Turisti koji kolima krenu u Tursku takođe ne treba da očekuju niske cene. Benzin u Turskoj košta čak oko 205, a dizel oko 180 dinara.

 

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar