Kako prevaranti kupuju uz pomoć ukradenih ličnih podataka?

0

Rastom broja kupovina na daljinu preko interneta ili telefona raste i broj slučajeva zloupotrebe ličnih podataka, čime prevaranti pribavljaju ličnu korist.

Božo Zorić iz Zrenjanina tvrdi da je njegov poznanik iskoristio njegov matični broj da bi telefonom sklopio Ugovor sa „Telekomom“ o korišćenju ADSL paketa. Za prevaru je saznao tek kada je primio poziv iz „Telekoma“.
„Rečeno mi je da neko koristi internet uslugu na moje ime i da je stvoren dug u protekla dva meseca, koja treba da platim. Moj odgovor je bio da ja to ne koristim, da sam korisnik SBB-a i da je neko zloupotrebio moje podatke“, objašnjava Božo.

Računi koje je „Telekom“ potraživao, Božu nikada nisu ispostavljeni na adresi na kojoj stanuje, ali mu je zato stigla opomena od izvršitelja da će mu, ukoliko ne plati dug, popisati i zapleniti stvari.
„Bio sam prinuđen da odem u „Telekom“ i podnesem zahtev za prekid ugovora koji nikada nisam dobio“, kaže Zorić.

U „Telekomu“ saznaje da je osoba, koja se predstavila kao on, ugovor sklopila telefonom preko njihovog Info centra. Iz „Telekoma“ su nam objasnili i o kakvoj proceduri je reč:
„Pri podnošenju zahteva operater od naručioca traži i unosi podatke iz važeće lične karte korisnika. Za svaki zahtev za ADSL se vrši provera tehničkih mogućnosti za dobijanje usluge. Nakon izvršenih provera, paket s ugovorom i opremom za korišćenje ADSL usluge se predaje preduzeću “Pošta Srbije” i isporučuje korisniku putem „Post express“ usluge“.

U daljem tekstu odgovora piše:
Kurir „Post express“-a je u obavezi da na osnovu lične karte izvrši proveru identiteta korisnika, pre uručenja pošiljke i potpisivanja ugovora“.

Božo je zahtevao od „Telekom“-a da proveri da li je radnik „Pošte Zrenjanin“ postupio u skladu sa procedurom.
„Dostavljači „Post Express“-a nisu obavili svoj posao kako treba, nisu legitimisali osobu, koja je naručila opremu u moje ime“, priča Božo. Na njegovo pitanje kako je potvrđen identitet poručioca ADSL opreme od „Pošte Zrenjanin“ Božo dobija odgovor:
„Kurir je prilikom uručenja predmetne pošiljke telefonom pozvao primaoca. Lice koje je izašlo iz kuće predstavilo se kao Božo Zorić. Ne gledajući podatke iz lične karte, kurir je dao tom licu Ugovor i Dostavnu knjižicu na potpis, kao i sadržaj pošiljke. Prilikom razduženja kurira, obračunski radnik je primetio neslaganje imena lica naznačenih na Ugovoru i u potpisu Ugovora“.

Božo je protiv osobe, koja se predstavila kao on, podneo krivičnu prijavu. „Telekom“ je u međuvremenu obustavio postupak prinudnog izvršenja.

Na pitanje kako sankcionišu svoje radnike, koji ne izvrše identifikaciju primaoca uvidom u ličnu kartu, od nadležnih u „Pošti“ nismo dobili odgovor.

Slučaj Boža Zorića nije jedinstven. Kupovine uz pomoć ukradenih lični karata ili podataka sve su češće. Prevaranti najčešće uzimaju mobilne telefone koje ili prodaju ili koriste. Veštije varalice s operaterima ugovore da im račune šalju na adresu, koja nije navedena u ličnoj karti, pa žrtve krađe identiteta prvi put saznaju za prevaru tek kad im stigne dopis od izvršitelja.

Svako ko se nađe u takvoj situaciji treba da od izvršitelja zatraži uvid u dokumentaciju, a da zatim uz pomoć kopije ugovora sa falsifikovanim potpisom slučaj prijavi policiji.
Izvršitelj u takvim situacijama, uz konsultaciju sa poveriocem, po pravilu stopira izvršenje, dok se ne utvrdi da li je bilo krivičnih radnji.


Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar