Kako proizvođači automobila nameštaju podatke o potrošnji goriva

0

Već dugo je javna tajna da su podaci o potrošnji goriva koje proizvođači automobila navode nerealni. U Sjedinjenim Državama su zbog takvih marketinških trikova proizvođači morali da plate milionske odštete. Korporacija Hjundaji je tokom 2015. godine prihvatila da plati više od 750 miliona dolara na ime kazni i odšteta vozačima zbog pogrešno navedenih podataka za čak 13 modela. Ford je zbog iste „greške“ kupcima Fieste, C max Hibrida i Fusion-a proizvedenih 2013. ili 2014. godine platio između 200 i 850 dolara u zavisnosti od modela.

U Evropi do sada potrošači nisu uspeli da nateraju proizvođače da im kolektivno vrate novac iako su, kako nam je Kris Karol iz Evropske potrošačke organizacije rekao, razlike između realne i potrošnje navedene u brošurama drastične:

„U 2014. godini u proseku kod svih proizvođača razlika između deklarisane i realne potrošnje je 40%.“

Do ovakvih razlika dolazi zbog neverovatnih propusta u pravilima po kojima se testovi sprovode. Test traje oko 11 minuta. Proizvođačima nije izričito zabranjeno da iz vozila vade delove kako bi smanjili težinu ili smanje opterećenje motora isključivanjem određenih komponenti. Sve što nije izričito zabranjeno proizvođači tumače kao dozvoljeno, pa se tako automobilima isključuju ili vade svi delovi bez kojih mogu da funkcionišu dok traje test, ali ne bi mogli dugo da se voze. Kris Karol iz Evropske potrošačke organizacije dodaje:

„Na primer neki proizvođači uklanjaju alternator koji puni akumulator i napaja vozilo strujom. Time se postiže smanjivanje potrošnje goriva. U realnim uslovima ne bi mogli da vozite auto bez alternatora duže od precimo pola sata.“

videoplayback.mp4_000315318

Bez alternatora koji radi motor ima manje opterećenje. Jasno je da se tako smanjuje potrošnju goriva. Pri testiranju se često skidaju i retrovizori. Gume se pumpaju tako da je pritisak u njima i do 50% veći od preporučenih vrednosti. Vožnja sa tako napumpanim gumama bila bi nebezbedna, jer je osetno smanjenja kontaktna površina. U laboratoriji to nije problem, jer je vozilo fiksirano. Da bi pokazali kolike su zaista razlike, potrošačke organizacije su sprovele samostalno testiranja dva veoma popularna automobila.

„Naše italijanske kolege su testirale dva veoma popularna automobila u Evropi Folksvagen Folga i Fiat Pandu. Po njihovim rezultatima Foksvagen Golf u laboratorijskim uslovima iako su iskorišćene sve rupe u zakonu kako bi se smanjila potrošnja, troši čak 50% goriva više nego što je deklarisano, a Fiat panda 20% više“.– Dodaje Kris Karol iz Evropske organizacije potrošača.

Testiranje je sprovedeno po proceduri koju bi trebalo da primenjuju proizvođači, pa su samim tim razlike u dobijenim rezultatima još interesantnije. Na osnovu dobijenih rezultata Altro Konsumo je pokrenuo kolektivnu tužbu. Ako tužba bude usvojena FIAT će svakom vlasniku Pande sa benzinskim agregatom od 1.2 litra morati da plaća svake godine 247 €, a Volksvagen svakom vlasniku Golfa 1.6 dizel morati da plati 509 €. Cifre su izračunate tako što je pretpostavljeno da vlasnik vozilom pređe 15.000 kilometara godišnje. Zatim je ta kilometraža pomnožena sa razlikom između deklarisane i stvarne potrošnje.

U evropskim potrošačkim organizacijama veruju da će tužba biti usvojena, ali u isto vreme su veoma skeptični u pogledu mogućnosti da se pravila testiranja uskoro promene. Po njihovom mišljenju Evropska unija čak preduzima korake u suprotnom smeru.

Kris Karol takođe tvrdi:

„Nedavno je postignut dogovor između Evropske komisije i članica unije kojim se  relaksiraju ograničenja u pogledu zagađivanja vazduha. Problem je što ne postoji politička volja. Mislim da smo stigli do faze kad je cela stvar postala skoro smešna. Razlike između rezultata na testovima i realne emisije CO2 i potrošnje goriva od 40% je sramotna.

U potrošačkim organizacijama se plaše da će pravila biti promenjena tek posle 2020. iako se promene najavljuju svake godine. Dok se pravila ne promene, potrošači u Evropskoj uniji, pa i Srbiji ne mogu ništa da urade u vezi sa obmanjujućim podacima o potrošnji. U okviru EU je do sada bilo više individualnih tužbi, ali ni jedna nije usvojena, jer je svaki put utvrđeno da su proizvođači testove potrošnje goriva sprovodili u skladu sa zakonom. Ostaje da se nadamo da će kolektivna tužba u Italiji biti prva koja će biti usvojena i da će to naterati proizvođače da daju preciznije podatke o potrošnji goriva.

Disclaimer_za_PS_sajt_ministarstvo  kulture

Podelite

Ostavite komentar