La Fantana lako dolazi do Vas ali teško odlazi

2

Potrošači često pri potpisivanju ugovora ne čitaju članove ugovora, što ih kasnije može skupo koštati. Tako je Jasmina Radosavljević iz Novog Sada tek nakon isteka ugovora koji je sklopila sa kompanijom La Fantana shvatila da je sitnim slovima napisano da se ugovor automatski produžava na naredni period od godinu dana. Kako Jasmina tvrdi pri sklapanju ugovora radnik La Fantane joj nije ni dao priliku da pročita ugovor.

„Došao je sa ovim ugovorom, odnosno tim papirima. Nije mi ništa objasnio jer ugovor ima mnogo tih sitnih slova. Tako da nisam imala vremena ni da ga pročitam. On je to iskoristio i ja sam potpisala taj ugovor.“ Žali se Jasmina Radosavljević.

Jasmina tvrdi da ona aparat, osim tokom leta nije mnogo ni koristila, pa je zato odlučila da nakon isteka ugovora otkaže uslugu i telefonom je pozvala komercijalistu La Fantane. Kako Jasmina kaže:

„I telefonski i pismeno sam tražila raskid ugovora , on je rekao da to ne dolazi u obzir.  Poslaću Vam priznanice za godinu dana jer mi ćemo Vama računati kao i dalje da uzimate jer mi smo kaže, nama to prelazi automatski ugovor taj koji ste Vi potpisali pređašnji prelazi na ovaj drugi.“

Tek nakon toga Jasmina je prvi put pažljivo pročitala ugovor i videla da u njemu piše sledeće:

„Ugovorne strane su saglasne da se ugovorni odnos, posle isteka roka na koji je ugovor zaključen automatski produžava na naredni period od godinu dana, pod istim uslovima“

ugovor La Fantana Sajt

La Fantanin ugovor u kojem je navedeno da se automatski produžava po njegovom isteku

 

U La Fantani kažu da njihovi korisnici mogu da spreče automatsko produžavanje ugovora samo ako :

„Jedna od strana obavesti drugu o želji da raskine ugovor u pismenoj formi najmanje 30 dana pre isteka trajanja ugovora.

Zbog ove ugovorne odredbe žalilo nam se više potrošača. Svima je zajedničko to da su shvatili da ugovor ne mogu da raskinu tek kada su se La Fantani obratili takvim zahtevom. Što se Jasmine tiče u La fantani kažu da su tek nakon njenog drugog dopisa shvatili da je ona:

 „Nesumnjivo izrazila volju da ugovor odmah prestane, te je ugovor toga dana raskinut jednostranom izjavom volje klijenta, a u skladu sa članom 4.4 ugovora.“

La Fantana.wmv_000172000

Član 4.4 ugovora podrazumeva da strana koja je jednostrano raskinula ugovor drugoj strani isplati nadoknadu štete u visini ugovorne pretplate za mesece od jednostranog raskida ugovora do isteka roka na koji je ugovor zaključen.

U Jasmininom slučaju to znači da ona po ugovoru mora da plati pretplatu od oko 20.600 dinara za celu godinu korišćenja uređaja, iako je, kako su nas iz La Fantane obavestili, aparat uklonjen iz njenog stana šest meseci pre isteka perioda tokom kojeg ona mora da plaća pretplatu.

Većina kompanija koje nude aparate za vodu imaju odredbe o automatskom obnavljanju ugovora i penalima. Brine to što su samo dve od ukupno pet kompanija od kojih smo telefonom ili elektronskom poštom tražili da nam pošalju blanko ugovor to i učinile.

Potrošačima preporučujemo da ili uzmu aparat od kompanija koje nemaju ugovornu odredbu o automatskom obnavljanju i kaznene penale, ili da odmah nakon potpisivanja ugovora zahtev za raskid ugovora pošalju pismom sa povratnicom i elektronskom poštom. U suprotnom većina korisnika aparata za vodu lako može da se nađe u situaciji sličnoj Jasmininoj.

 

Podelite

2 коментара

  1. Isti problem imam s mobilnim operaterom, ne priznaju blagovremen otkaz daljeg vazenja ugovora vec ga tretiraju kao (prevremen) raskid ugovora i naplacuju naknadu stete.

  2. „Brine to što su samo dve od ukupno pet kompanija od kojih smo telefonom ili elektronskom poštom tražili da nam pošalju blanko ugovor to i učinile.“

    Koje 2 kompanije su vam poslale? Zasto ta informacija nije objavljena?

Ostavite komentar