Neuhvatljivi signal

0

Šta možete da uradite kada u svom stanu ili kući nemate signal mobilnog operatera?Da li postoji način da raskinete ugovor a da Vam ne budu naplaćeni penali za prerani raskid ugovora?

Milan Ilić iz beogradskog naselja Kumodraž mesecima pokušava da reši problem koji ima zbog lošeg signala „Telekom“-ove mobilne telefonije u kući. Sa „Telekom“-om je sklopio ugovor za korištenje „boks paketa“ na neodređeno vreme, uz minimalni period važenja od 24 meseca. Za potrebe paketa, Milan je sa „Telenor“-ove mreže prešao na „Telekom“-ovu. Međutim, dobijanje punog signala, od tada, počinje da liči na igru toplo-hladno.

„ Još prvog dana kada sam došao kući, mobilni telefon nije funkcionisao. Dobijem vezu, počnem da pričam i, onda, pukne sama od sebe“, kaže Kumodražanin. Međutim, naš sagovornik tvrdi da na sto metara od kuće signal funkcioniše normalno.

„ Zvao sam Telekom i objasnio problem, koji imam. Ekipa je došla posle petnaestak dana i ustanovila da signal nije u redu, s tim da će kvar da otklone za najdalje mesec dana“, objašnjava Milan.
Mesec „Telekom“-a trajao je godinu i po dana. Obećanje dato Milanu nikada nije ispunjeno. Milan je svom mobilnom operateru pet puta slao molbe. Na žalost, „Telekom“ nije otklonio nedostatak u mreži, iako u ugovoru, koji su obe strane potpisale, jasno stoji da:

„U slučaju smetnje ili prekida u pružanju neke od usluga koje čine „boks paket“, a u skladu s opštim uslovima za pružanje usluga u javnoj fiksnoj telekomunikacionoj mreži „Telekom“, korisnik ostvaruje pravo na srazmerno umanjenje cene mesečne naknade za „boks paket“, navodi se u ugovoru.

Umesto umanjenja cene, koja Milana sleduje po ugovoru, dobio je:

„ Ništa mi nisu ponudili. Ja sam tražio da mi vrate stari broj ili daju njihov da bih mogao normalno da vršim razgovore“, kaže Milan i dodaje da mu je „Telekom“ postavio kao uslov zaključivanje novog ugovor na dve godine, ukoliko želi da mu stari broj bude vraćen.

Kontaktirali smo s nadležnima u „Telekom“-u. Ekipa Odeljenja za drajving testove, na našu inicijativu, izašla je još jednom na teren i izmerila jačinu signala. Prvi test se obavlja unutar korisnikovog prostora. Dovoljan je mobilni telefon sa određenim aplikacijama, koji za samo nekoliko minuta pokazuje kakav je signal.

„ Ako je potrebno da se proveri širi reon, onda vršimo „autdor“ merenje. Zbog ograničenosti aplikacija i samih telefona, koristimo laptop i merne uređaje, posebno kofer sa više telefona, koji prikuplja više informacija“, kaže Velibor Maksimović iz „Telekom“-a.

Međutim, više informacija nije pokazalo nove rezultate na lokaciji gde Milan Ilić živi, već je potvrdilo da je na mestu gde se nalazi njegova kuća signal „Telekom“-ove mobilne telefonije loš. U „Telekom“-u tvrde da će rešiti problem postavljanjem nove bazne stanice.

„ Vremenski period, koji protekne od gotovog tehničkog rešenja do postavljanja bazne stanice na terenu nije u kontroli „Telekom“-a, a ne želimo da postavljamo bazne stanice bilo gde u Srbiji, pa ni u Kumodražu, objašnjava PR „Telekom“-a Bijan Svilanović. On dodaje da bez potrebnih dozvola, posebno studije uticaja na životnu sredinu instalirane opreme, „Telekom“ ne započinje posao.

Iz „Telekom“-a su Milanu Iliću predložili podizanje mikro stanice u njegovom dvorištu, od koje bi koristi imale i komšije.

„ Jedno od mogućih rešenja problema jeste instalacija privremene opreme koja bi našim korisnicima omogućila da kvalitetno koriste usluge naše mobilne telefonije“, kaže Svilanović i obećava da će se potruditi da „Telekom“ u najkraćem roku instalira neophodnu opremu i na taj način premosti period, koji je neophodan da protekne do trajnog rešenja- postavljanja bazne stanice.

Međutim, porodica Ilić odbila je „Telekom“-ov predlog jer se plaši posledica zračenja. Oni nisu jedini. Na predlog Nevene Adžemović, bivše poslanice, uklonjene su antene za mobilnu telefoniju sva tri operatera, koje su se nalazile na krovu zgrade Fakulteta političkih nauka u Beogradu, baš zbog straha od zračenja. U „Telekom“-u ističu da su takvi strahovi neosnovani.

„ Napomenuo bih značaj studije uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi koje vrše sertifikovane i za to ovlašćene agencije, koje imaju dozvolu za rad od nadležnog ministarstva“, tvrdi Svilanović.
Stanovnici Ulice Jove Ilića, gde se nalazi Fakultet političkih nauka, posle uklanjanja antena, imaju sličan problem kao i naš sagovornik. Stalnog signala nema. Umesto žalbi na zračenje, sada pristižu žalbe na kvalitet usluga mobilnih operatera.

Ukoliko želite da izbegnete ovakav problem, savetujemo vam da, pre nego što sklopite ugovor sa „Telenor“-om, „Telekom“-om ili „Vip“-om, najpre, testirate jačinu signalau operatera, čiji pretplatnik želite da budete. To najlakše možete da učinite tako što ćete od nekoga da pozajmite mobilni telefon sa karticom operatera, čije usluge želite. Ako to ne učinite, lako može da vam se dogodi da imate obavezu prema nekom od operatera cele dve godina, iako njegove usluge ne možete da koristite u svojoj kući.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar