Njupa supa puna vitamina

1

Prema Pokreta potrošača Beograda čak 66% proizvoda obuhvaćenim istraživanjem o marketingu hrane za decu u Srbiji, pripada kategoriju nazdravih proizvoda.

Za neke proizvode smo sigurni da ste očekivali da su nezdravi, a za neke smo sigurni da ćete biti izenađeni.
Kako Svetlana Popović iz Pokreta potrošača kaže

„Među nezdrave sproizvode spada Njupa supa i Kinder čokolada, iako se ovi proizvodi reklamiraju kao dobri za decu“

Proizvođač Kinder čokolade – Ferero, je u poslednje vreme izložen žestokoj kritici zbog načina na koji agresivno reklamira svoje proizvode deci. Fereru je sud u americi 2012 godine naložio da isplati 3,5 miliona $ odštete kupcima zbog reklama u kojim Nutelu prestavlja kao zdrav obrok za decu. Pokret potrošača smatra da ni Fererove Kinder čokolade nisu zdrave.

„Ona je nezdrava zbog njenog sadžaja masti i šećera, sadržaj šećera je 52 grama

Verovatno ste očekivali da ćete čuti da je čokolada nezdrava, ali ne verujemo da ste očekivali da će se na udaru kritike naći i proizvodi poput Njupa supe. Kako Biljana Radulović iz Pokreta potrošača, kaže problem je što proizvođač isticanjem da je supa obogaćena vitaminima navodi kupce na pogrešan zaključak.

„Možemo da pomislimo da je proizvođać u suvu materiju, koju pakuju kesicu, stavili odrđenu količinu vitamina C. Međutim supa se kuva na 100 stepeni, a pri toj temperaturi se uništava vitamin C. Zbog ovog možemo biti prilično sigurni da tog vitamina nema u spremljenoj supi“

Nadležne u Nestleu smo pitali:
Da li su, kada i gde vršili analize koliko od šest vitamina za koje se na kesici tvrdite da se nalaze u Njupa supi, zaista ima u supi spremljenoj u skladu sa uputstvom za pripremu na kesici supe? Iz Neslea su nam odgvorili da je:

„Analiza je izvršena od strane SP Laboratorije i analize nutritivnih vrednosti su izvršene na pripremljenoj supi.Utvrđeno је da је sadržaj hranljivih materija u skladu sa deklarisanim vrednostima.“

U stručnoj javnosti je rašireno mišljenje da je teško sačuvati vitamin C u hrani koja se kuva ili peče na visokim temperaturama. Profesor dr. Nedeljko Radlović ističe da

„Dokazano je da termička obrada hrane uništava vitamin C. Jasno definisane studije dokazuju da se kuvanjem na 100 stepeni posle 10 minuta uništava 80% vitamina C.“

Po uputstvu na pakovanju Njupa supe sadržaj kesice potrebno je sipati u ključalu vodu i kuvati još pet minuta. Nakon toga sigurno prođe još neko vreme dok se supa ohladi pa se postavlja pitanje koliko je vitamina C na kraju ostane u tanjiru.

U Nestleu tvrde da su vodili računa o ovom problemu.

Proračuni se vrše unapred, u cilju određivanja vrednosti vitamina koje je potrebno dodati u receptu, radi obezbeđivanja nivoa deklarisanih vrednosti u pripremljenoj supi.
Iako vitamin C može biti delimično uništen tokom kuvanja, obezbeđujemo dovoljno dodatih količina vitamina C u proizvodu kako bismo obezbedili tačnost vrednosti koje su naznačene na deklaraciji

Profesor Radlović ističe i da način na koji pripremate hranu ima uticaj na količinu vitamina C koji će biti sačuvan.

„Kad se hrana sprema u otvorenoj posudi dodatno se povećava izloženost vitamina C kiseoniku koji ga takođe uništava. Kad se tome doda da se i tokom ključanja vitamin C raspada zbog visoke temeprature, jasno je da u tako pripremljenoj hrani praktično nema vitamina C“

Koliko zaista ima Vitamin C u tanjiru Njupa supe ne znamo, niti smo u mogućnosti da platimo analize kojima bi ovo proverili.
Profesor Radlović upozorava da bi sa rezervom trebalo prihvatiti tvrdnje kompanija da u njihovim proizvodima, koji moraju da se termički obrađuju pre jela, zaista ima vitamina C u količini koja je istaknuta nadeklaraciji.

„Smatram da nije korektno da proizvođači sitiču da je njihov proizvod dobar izvor vitamina C ukoliko on mora da se termiči obrađuje pre jela.
Sveže voće i povrće su pravi izvor vitamina C, a termički obrađena hrana je loš izvor.

Podatke u vezi još dvadeset drugih proizvoda do kojih su došli u Pokretu potrošača Beograda tokom svog istraživanja možete videti klikom ovde.

Podelite

1 коментар

  1. Pročitao sam upravo izveštaj sa linka, da li ste sigurni da su podaci sa jogurta koje ste naveli dobar razlog da ga svrstate u nezdravu kategoriju? Kao što je navedeno, jogurt je punomastan, kao i mleko, iz jednog jednostavnog razloga, deci i bebama koji su u inzenzivnom razvoju potrebna je mlečna mast za razvoj mozga pa se stoga i preporučuje da majke doje što duže je moguće. Kada se stane sa dojenjem preporuka je da se unose mlečne masti iz kravljeg mleka p bi stoga jogurt sa većom količinom mlečne masti bio za preporuku, a ne za odbacivanje. Sve ovo naravno ima smisla ukoliko se radi o mlečnoj, a ne nekom drugom tipu masti.

Ostavite komentar