Sam svoj majstor nema pravo na reklamaciju

0

Vlasnici vozila, zbog uštede, rezervne delove često ugrađuju sami ili u servisima koji nisu ovlašćeni za proizvođača njihovog vozila. Međutim, tako može da im se desi da dođu u situaciju da im trgovci reklamaciju na rezervni deo odbiju zbog nestručne ugradnje. Milan Stojanović kaže da je odlučio da kupi delove za svoj Reno Megan van ovlašćenje dilerske mreže zbog velike razlike u ceni.

Kako Milan Stojanović kaže:

,,Prilikom redovnog održavanja došlo je vreme za zamenu PK kaiša i zatezača PK kaiša i odlučio sam da kupim isti u prodavnici ,,Auto extra“ u Gospodara Vučića. Tom prilikom sam predao saobraćajnu dozvolu gde smo na osnovu broja šasije i broja motora utvrdili koji je deo potreban za moj automobil“.

Milan je španer i pk kaiš platio 12.690 dinara. On kaže da je delove ugradio sam, ali je prilikom probnog rada uočio da se delovi habaju jer, kako smatra, nisu adekvatnih dimenzija. Milan dodaje:

,,Odstupanja su milimetarska tako da ne mogu da se ostvare potrebni zazori i dolazi do habanja i PK kaiša i samog zatezača, što može da se vidi na delovima da su prilikom probnog rada oštećeni“.

Spaner i Kais Rezervni Delovi.wmv_000063076

Milan je uputio reklamaciju firmi ,,Auto extra“, ali je njegov zahtev odbijen jer kako u odgovoru „Auto extra“ kaže:

,,Rezervni deo nije ugrađen u ovlašćenom ili registrovanom servisu. Rezervni deo koji vraćate je oštećen usled turpijanja aluminijumskog odlivka od strane nestručnog lica te je stoga nemoguće da se vrati dobavljaču“.

Milan tvrdi da prilikom kupovine delova nije bio obavešten o tome da nema pravo na reklamaciju ukoliko deo ugrađuje sam.

,,Prosto se to ne postavlja nikad kao uslov znači da on mora biti ugrađen u nekom ovlašćenom servisu, prosto kupite deo i ugradite i taj deo ne spada u neki specifikum da se tako izrazim jer prosto spada u neko redovno održavanje kao što je zamena filtera, zamena ulja“ .- Dodaje Milan Stojanović.

Milan, takođe kaže da je sporna i tvrdnja nadležnih firme Auto extra da deo koji su mu prodali odgovara njegovom automobilu.

,,Oni su tvrdili da su internom proverom znači koju nisu potkrepili nijednim dokazom utvrdili da je deo prosto odgovarajuće za moje vozilo“.- Tvrdi Milan Stojanović.

Spaner i Kais Rezervni Delovi.wmv_000022622

Firmu ,,Auto extra“ smo kontaktirali preko elektronske adrese navedene na njihovoj vizit karti, ali nismo dobili odgovor na pitanje na koji način obaveštavaju potrošače da ugradnjom delova van servisa praktično gube pravo na reklamaciju. Zbog toga što je Milan izrazio sumnju da delovi koje je kupio nisu originalni, pa zbog toga ne mogu pravilno da se ugrade u automobil, pitali smo uvoznika, Beo system, od koga su nabavili španer i kaiš. Beo System u svojem odgovoru navodi:

,,Španere i kaiševe nabavljamo od fabrike Hutchinson SNC, ovlašćene fabrike za proizvodnju rezervnih delova za automobile i jednog od proizvođača originalnih delova za nova vozila većine svetskih proizvođača automobila“.

Milan je sada u situaciji da mora da angažuje veštaka koji bi trebalo da utvrdi da li je oštećenje nastalo prilikom ugradnje ili mu je prodat neodgovarajući deo. Naš sagovornik i sam ističe da je svestan da je sigurnije kupiti i ugraditi deo u ovlašćenih servisima, ali je problem to što oni isti deo naplaćuju po višestruko većim cenama pa ih nije racionalno ugrađivati u starija vozila.

Pre kupovine automobila uvek bi trebalo da se raspitate o ceni delova, ali i njihovoj dostupnosti u ovlašćenim servisima. Na našem tržištu postoje izrazito velike razlike u ceni rezervnih delova za različite marke automobila, pa vozila koja su u startu jeftinija, zbog visokih troškova održavanja često vlasnike koštaju mnogo više.

Podelite

Ostavite komentar