Zašto se turističke agencije ne plaše inspekcije?

3

Ako turistička agencija otkaže putovanje koje ste uplatili i ne vrati Vam novac u zakonskom roku, jedini način da povratite novac je da tužite agenciju, a turistička inspekcija je u tom pogledu potpuno nemoćna.

U to se uverio Dragan Lizdek iz Beograda koji je uplatio putovanje na koje je planirao da ode sa porodicom i prijateljicom.

,,Zbog školskih obaveza ćerki tražili smo putovanje krajem školske godine i na sajtu Grupovina smo pronašli putovanje za Prag od 19. do 23.6. 2014 po ceni od negde 60 evra u dinarskoj protivrednosti“, navodi on.

Ovo putovanje za šest osoba preko agencije ,,El Greco travel club“ doo iz Novog Sada Dragana je koštalo 45.840 dinara. Dragan kaže da je u tom periodu agencija svake nedelje organizovala putovanje u Prag i da su putovanja, jedno za drugim, počeli da otkazuju.

,,Onda je počela lagana zebnja i sedam dana pre polaska, znači 12.6 javili su nam iz agencije da je otkazano putovanje i da mi pošaljemo podatke koje su već imali, da bi nam vratili novac“, kaže Dragan.

On tvrdi da je podatke dostavio istog dana i da je upoznat sa tim da je turistička agencija, u skladu sa Zakonom o turizmu, obavezna da u roku od 15 dana vrati uplaćena sredstva ukoliko je otkazala putovanje. Kako Dragan navodi, to se nije dogodilo.

,,Ja sam ih zvao dva puta telefonom, oni su rekli da su u nekakvoj gužvi i da će to uraditi krajem sedmice i kada je istekao rok, kad su debelo probili rok, ja sam otišao, kontaktirao turističku inspekciju u nadi da će mi rešiti problem“.

Nakon prijave, Dragan je od turističkog inspektora u Novom Sadu dobio dva dopisa. U prvom dopisu, iz turističke inspekcije navode da je agencija El Greco prekršila Zakon o turizmu jer nije vratila novac putniku za otkazano putovanje, te je ,,ovaj organ podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka dana 13.8.2014. za napred navedeni prekršaj“.

U drugom dopisu, turistički inspektor obaveštava Dragana da je podnet predlog za oduzimanje licence agenciji ,,El Greco“ zbog neizvršenog povraćaja sredstava za otkazano putovanje. Dragan je, međutim, bio veoma iznenađen drugim delom odgovora u kome se navodi da ,,turistički inspektor nema zakonsko ovlašćenje da naloži povraćaj ovih sredstava“.

Dragan smatra da primenom ovakvih kazni, inspekcija može samo da motiviše predstavnike turističkih agencija da varaju putnike.

,,Mislim da su oni dobro upućeni kakve su sankcije i kakve su konsekvence za taj njihov postupak i da se zbog toga tako i ponašaju“, smatra Dragan.

el greco

Draganova pretpostavka da se direktori turističkih agencija ne plaše kazni nije bez osnova. Ukoliko putniku ne isplati novac za otkazano putovanje, zaprećena kazna agenciji se kreće od 100.000 do 450.000 dinara, a odgovorno lice u agenciji kažnjava se novčanom kaznom od 10.000 do 25.000 dinara.

Pretpostavimo da je agencija otkazala samo tri putovanja za Prag i nijednom putniku nije vratila novac. Agencija je, na taj način, od 50 putnika po autobusu naplatila više od milion dinara, dok je najveća zaprećena kazna za ovaj prekršaj, za agenciju i odgovorno lice, 475.000.

Iz Ministarstva trgovine su nam potvrdili da je pokrenut postupak za oduzimanje licence agenciji ,,El Greco“, ali nisu odgovorili na pitanje koliko ovaj postupak može da traje. Oni navode da je u Sektor turističke inspekcije ,,stiglo više prijava protiv ove turističke agencije, a zbog toga što je agencija otkazala putovanje, a nije u zakonskom roku izvršila povraćaj uplaćenih sredstava putnicima“.

Iz agencije ,,El Greco“ nisu odgovorili na naša pitanja, a u vreme snimanja priloga sajt ove agencije je ugašen.

Inspektori očigledno nemaju ovlašćenja da adekvatno kazne turističke agencije. Predstavnici agencija mogu dobiti ili ne baš visoku novčanu kaznu ili zabranu rada, što ih ne sprečava da otvore novu turističku agenciju koja će poslovati na isti način. Kada je reč o agenciji El Greco, to se već dogodilo. Na istoj adresi registrovana je pre 3 meseca nova agencija El Greko (sa K) putovanja i hostel doo, a vlasnici ove dve agencije nose isto prezime.

Putnicima, kada se agencija ugasi, ostaje samo da povraćaj novca zatraže od osiguravajuće kuće kod koje je agencija imala obavezno osiguranje. Putnici često i više godina čekaju na naplatu svojih potraživanja jer je država napravila propust u određivanju načina i rokova za aktiviranje obaveznih polisa.

Tako, na primer, putnici Conte travel-a i dalje čekaju da im Triglav osiguranje isplati štetu iako je ta agencija zatvorena još davne 2010. godine. Za to vreme, agencija pod novim imenom, ali starim rukovodstvom, može da nastavi da zarađuje na otkazivanju putovanja.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

3 коментара

  1. Prevaranti Raletići imaju i agenciju Life Travel Doo, Novi sad.
    Objavite informaciju gde god možete.

  2. Raletić lopovi imaju registrovane još dve firme, za koje trenutno znamo
    1.LIFE TRAVEL DOO Novi sad
    2. TROPIK NS Novi sad

  3. Alkoholičar Slobodan Raletić je registrovao još jednu firmu TROPIK NS koja se vodi na adresi Kralja Aleksandra 12 u Novom sadu, a ispostava je u Njegoševoj 10. Sin Dejan je počeo da se krije pa ne otvara firme na svoje ime (možda na ženino ime?) i pokušava da zavara trag Linkedin profilom gde mu je kompletan CV lažan. Pripazite i na ime Raletić Tamara ili Jelica, ćerka i supruga Slobodana.

Ostavite komentar