Zbog čega je EU zabranila prodaju jakih usisivača

0

Evropska komisija je od 1. septembra 2014. godine zabranila prodaja usisivača snaga iznad 1.600 W u EU, a od 1. septembra 2017. godine u prodaji neće smeti da budu usisivači jači od 900W. Ova zabrana se ne odnosi na Srbiju, koja nije član EU, pa zbog toga kod nas i dalje mogu da se kupe usisivači od 2.000 i više vati.

Ovom odlukom snaga motora u usisivačima se praktično ograničava na prosek iz 60-tih godina, kada se kretala od 600 do 900W.

Osnovni razlog za donošenje ovakve odluke je želja da se uštedi eneregija. Po proračunu Evropske komisije, količina energije koju troše usisivači bi se do 2020. godine povećala na 34 TWh, sa 18 TWh koliko su usisivači trošili 2005. godine. Predviđeni rast potrošnje energije je, po mišljenju Evropske komisije, prvenstveno posledica pogrešnog verovanja potrošača da jači usisivači bolje usisavaju. Ovo verovanje je podstaknuto i marketing kampanjama proizvođača koje ubeđuju kupce da kupe jače usisivače i tako zamene stare koji su ispravni.

Da li ćete naći rezervni deo za neki od ovih usisivača u slučaju da se pokvari?

 

Da li će proizvođači uspeti da tehnologiju unaprede do te mere da usisivači od 900W mogu jednako kvalitetno da usisavaju kao i današnji koji često imaju motore od preko 2.000 W ostaje da vidimo.

Grad Beograd Ministarstvo podrška

Podelite

Ostavite komentar