Koje igračke za razvijanje inteligencije oštećuju intelektualne sposobnosti dece?

1

Skoro svako dete u Srbiji igra se igračkama koje sadrže toksične hemikalije. U igračkama se nalaze hemikalije koje mogu da dovedu da smanjenja intelektualnog kapacitete deteta, poremete balans hormona i rad štitne žlezde, izazovu poremećaj pažnje, gojaznost i čitav niz drugih poremećaja.

Analiza igračaka koju su sproveli ALHem i 17 drugih organizacija širom Evrope pokazala je da čak 107 od 109 analiziranih igračaka i predmeta za kosu sadrži štetne hemikalije.

Roditelje će sigurno iznenaditi u kojim se sve igračkama nalaze hemikalije koje oštećuju inteligenciju.

U Rubrikovim kockama. Dakle upravo igračka koja treba da stimulišete rast i razvoj mozga deteta dakle da poveća intelektualne kapacitete pronašli smo koncetracije usporivača gorenja koji mogu da smanje intelektualne kapacite – rekla je Jasminka Ranđelović iz ALHem-a. 

Dobro je da u originalnim Rubikovim kockama nema usporivača gorenja. Usporivači gorenja i druge štetne hemikalije dospele su u igračke donekle slučajno, zbog reciklaže otpada i zbog propusta u propisima.

Fotografija: User:Booyabazooka Wikipedia CC BY-SA 3.0

Ove hemikalije se ne dodaju namerno, već one potiču od same sirovine, od reciklirane plastike od koje se prave ove igrače. Ta reciklirana plastika dolazi reciklažom električnog i elektronskog otpada jer se u električnim uređajima te hemikalije namerno dodaju da bi  u slučaju požara se sprečilo brzo širenje požara – ističe Jasmina Ranđelović (J.R.).

Usporivači gorenje se ne nalaze samo u igračkama, već i u nizu drugih proizvoda.

J.R. Pored toga smo analizirali pribor za kosu, šnale, rajafove, koje se prave od te crne tvrde reciklirane plastike i tu smo našli kontaminaciju tih proizvoda. U EU su rađena istraživanja koja odnose na kuhinjski pribor. Dakle razni to proizvodi potrošački koju su napravljeni od te tvrde crne reciklirane plastike mogu sadržavati te hemikalije.

Do naglog rasta prisustva usporivača gorenja u plastici je došlo iz želje da se stimuliše recikliranje. Nadležni u Evropskoj uniji su svesni da je reciklažnoj industriji teško da proizvede potpuno čistu plastiku iz otpada koji, pored plastike, sadrži i mnogo drugih hemikalija.

Zbog toga je Evropska unija dozvolila da koncentracija usporivača gorenja može da bude mnogo veća u recikliranim proizvodima i plastici nego u igračkama napravljenim od nove plastike.

J.R. Za iste proizvode  dozvoljeno 100 puta veća koncentracija tih opasnih hemikalija ako je taj proizvod napravljen od reciklirane plastike, što je nedopustivo.

Maksimalna dozvoljena koncentracija u novoj plastici je 10 delova u milion. Istraživanjima je utvrđeno da je to bezbedan nivo. U recikliranoj plastici dozvoljena koncentracija je 1.000 delova u milion. Nejasno je kako je utvrđeno da je i ta, 100 puta veća koncentracija bezbedna. Ovo podseća na pomeranje granice za Aflatoksine kod nas.

Usporivači gorenja nisu hemijski potpuno vezani za plastiku pa ih plastika polako ispušta. U telo deteta mogu da dođu putem dodira, udisanjem vazduha ili preko prašine koja se skuplja u sobi. Usporivači gorenja se polako akumuliraju u telu, a posledice izloženosti vide se, po pravilu, tek posle više godina. Roditeljima je izrazito teško da izbegnu kupovinu igračaka koje sadrže štetne hemikalije. Čitanje deklaracija na igračkama nije od koristi.

J.R. Mi u ovom momentu nemamo podzakonski akt odnosno propis kojim se definiše sadržaj deklaracije, šta to treba da bude napisano na deklaraciji igračaka. Potrošač ne može da se informiše na osnovu deklaracije.

Jasminka kaže da potrošač jedino može da pri kupovini pokuša da proveri kakva je plastika od koje je igračka i da:

i izbegava igračke koje su napravljenije od crne tvrde reciklirane plastike – kaže Jasminka Ranđelović.

Problemi će nažalost biti rešeni tek kad se usvoje adekvatni propisi. Ovaj problem se može rešiti jedino usvajanje strogih graničnih vrednosti za toksične hemikalije u otpadu od plastike koji je namenjen za reciklažu.

Podelite

1 коментар

Ostavite komentar