Kako kupiti polovno dečije sedište?

0

Da li su polovna sedišta sigurna?

Ako niste apsolutno sigurni da sedište nije već bilo u nekom sudaru ili je pretrpelo jak udarac, nemojte ga koristiti. Imajte u vidu da sedišta u sudaru mogu da ostanu naizgled neoštećena i da se golim okom ne mogu uočiti sitne naprsline. Takva oštećena sedišta u slučaju sudara mogu čak i dodatno povrediti dete umesto da ga zaštite.

Koliko godina mogu da koristim dečije sedište?

Važeća preporuka u Sjedinjenim Državama i Kanadi je da se dečija sedišta mogu koristiti najviše 6 godina. Plastična školjka sedišta vremenom postaje krhka i lakše puca. Ni jedno sedište starije od 10 godina ne treba koristiti.

 

Kupite polovno sedište samo ako ste sigurni da ono nije bilo u sudaru inače se može desiti da sedište ne vrši svoju funkciju u slučaju sudara

Kupite polovno sedište samo ako ste sigurni da ono nije bilo u sudaru inače se može desiti da sedište ako je oštećeno ne vrši svoju funkciju zaštite deteta u slučaju sudara

U našim prodavnicama sedišta nisu klasifikovana u skladu sa kriterijumima koja koriste u EU i SAD-u niti se možete osloniti na savete prodavaca. Ne možete se voditi ni izrekom: ako ne znaš šta je dobro, kupi skupo.  Testiranja nemačkog auto-saveza ADAC su pokazala da neka sedišta koja koštaju preko 50.000 nisu bezbedna, neka koja koštaju oko 10.000 dinara jesu.

Kriterijumi za izbor sedišta

Pri izboru sedišta mora se voditi računa o visini i težini deteta. Ako dete nije dovoljno visoko kopča koja spaja pojaseve, a i sami pojasi neće biti pozicionirani kako treba.

Glavni faktori za izbor dečijeg sedišta su visina i težina deteta koji su navedeni sa bočne strane sedišta

Glavni kriterijumi za izbor dečijeg sedišta su visina i težina deteta koji su navedeni sa bočne strane sedišta

Pre kupovine neophodno je probati sedište

Zbog razlika u konstrukciji vozila (npr. oblika i visine sedišta, širine otvaranja vrata) dečija sedišta ne mogu da se podjednako dobro montiraju u svako vozilo.

Kako proveriti da li je sedište odgovara vašem vozilu i da li je pravilno postavljeno.

Podaci pokazuju da se tri od četiri sedišta koriste nepravilno, najčešća greška je da su sedišta slabo pričvršćena. Brz način da proverite da li je sedište pričvršćeno je da povučete osovinu sedišta od sebe i nazad, tada sedište ne bi trebalo da se pomeri više od 2cm. Sledeća česta greška je da kaiš pojasa nije dovoljno stegnut, izuzetno je važno da ga stegnete ali ne do kraja već tako da kada uvučemo prst između prsta i ramena deteta ne možemo da previjemo pojas preko

Kako Džudi Klajvert iz kompanije Dženeral Motors navodi:
Devedeset posto roditelja misli da pravilno postavlja dečije sedište u svoja kola. Ipak, podaci pokazuju da tri od četiri sedišta se ne koriste pravilno. Neke od najčešćih grešaka jesu, da je recimo sedište slabo pričvršćeno. Brz način da proverite je da povučete osnovu sedišta od sebe i nazad. Sedište ne bi trebalo da se tom prilikom pomeri više od 2 centimetra u bilo kom pravcu. Još jedna česta greška je da pojas nije dovoljno stegnut. Veoma je važno da ga zategnemo. Proveravamo tako što uvučemo prst između pojasa i ramena deteta. Ako možete da previjete pojas preko prsta, onda nije dovoljno stegnut. Kopča pojasa treba da bude u visini pazuha.”

Cena nije odlučujući faktor

Pri kupovini dečijeg sedišta za auto, nikako nemojte da se oslanjate na izreku: ako ne znaš šta je dobro, kupi skupo.
Testiranja nemačkog auto-saveza ADAC su pokazala da neka sedišta koja koštaju preko 50.000 dinara nisu bezbedna, imaju fabričke greške i na kraju su povučena sa tržišta.
Sa druge strane, odlične ocene su dobila sedišta sa cenom od svega 10.000 dinara!

Jedan od najpouzdanijih načina da proverite da li je dečije sedište koje imate ili želite da kupite, bezbedno i dobro, jeste da pogledate rezultate testova koje svake godine sprovodi nemački auto-moto savez ADAC.

Na sledećem linku možete pogledati rezultate testova ADAC-ovih sedišta:

Rezultati testova ADAC-a 2015. i ranijih godina

Napomena: Određeni broj sedišta sa testa se ne mogu naći u prodaji u Srbiji jer se radi o testu vršenom na osnovu ponude dečijih sedišta na tržištu Nemačke.

Podelite

Ostavite komentar