Kako proveriti auto školu

0

Da li činjenica da se jedna auto-škola reklamira u prostorijama škole, znači da je pouzdana?  Ilonka Marko je odlučila da sinu uplati obuku za vozače u „MAC&MPM group“ zbog pogodnosti koje je ta auto-škola davala učenicima Druge ekonomske škole, koju i njen sin pohađa.

Ilonka Marko iz Beograda verovala je da je to pravi potez jer se auto-škola reklamirala u prostorijama sinovljeve škole. Ilonka nije ni pomislila da postoji nešto čudno u tome što je cena obuke daleko povoljnija od ponuda ostalih auto-škola.

„Ponuda je bila fina. Učenici su dobili mogućnost plaćanja obuke u 18 mesečnih rata po 3.000 dinara ili u gotovini za 40.000 dinara“, kaže Ilonka i dodaje da su ona i njen sin izabrali gotovinsko plaćanje zbog velikog popusta.

Ilonka je očekivala da će u auto-školi videti prostorije za obuku, međutim, dočekana je u praznom stanu.

„Tamo je bio samo sto, stolica i laptop. Odmah mi je bilo sumnjivo da ovde nešto nije u redu“, priča Ilonka, koja pored svega, ipak, nije odustala od uplate jer joj je sin rekao da se “MAC&MPM group“ već više meseci reklamira u njegovoj školi.

Sve do dana kad je trebalo da bude održan prvi čas Ilonka i njen sin su mislili da će sve biti u redu. Međutim, umesto početka obuke, polaznik je dobio obaveštenje u telefonskoj poruci da nema dovoljno kandidata i da se na prvi čas još čeka. Posle dva odlaganja, došlo je i telefonsko obaveštenje od auto škole da se obuka vozača neće održati do daljnjeg, ali da će im novac biti vraćen.

„Mislim da su prošla dobra dva meseca. Stalno sam pitala sina da li je dobilo još neku poruku, ali nikad ništa. Počela sam da brinem jer 40.000 nije malo para“, objašnjava majka razočarano.

Kako Ilonka tvrdi, njen sin je od tada više puta odlazio u auto-školu i pokušao da dobije neko objašnjenje, ali bezuspešno. Ilonka se tada obratila „potrošačkom savetniku“.

Mi smo se, najpre, uputili na adresu firme koja se nalazi u Agenciji za privredne registre. Vrata stana nam je otvorila gospođa Vera Kos. Kada smo je pitali da li joj je poznato da je na njenoj adresi prijavljena auto-škola, rekla nam je da nema informaciju o tome. Međutim, gospođa Kos nam je rekla da njen suprug i ona iznajmljuju stan na istom spratu, kao i da su prošle godine imali stanarku

„Marija Petković je sa mnom sklopila ugovor da uzme stan u najam i onda je rekla da će tu biti auto škola. Ona je pet meseci plaćala. Međutim, posle je prestala i nisam mogla nikako da dođem do nje“, rekla nam je gospođa Vera.

Ime stanarke gospođe Kos podudaralo se sa onim iz APR-a, međutim, ne i adresa auto-škole. U ugovoru, koji je Ilonka Marko sklopila sa Marijom Petković, pisalo je Miklošićeva 23. Direktoru Druge ekonomske škole, Marija Petković je dala istu ulicu, ali ne i isti broj. Ni na jednoj, ni na drugoj lokaciji, stanovnici nisu imali saznanja o bilo kakvoj auto-školi. Kada smo Agenciju za privredne registre pitali na koji način imaju uvid u tačnost adrese na koju se firma prijavljuje, odgovoreno nam je:

„Podnosilac registracione prijave osnivanja unosi podatak o adresi sedišta firme i snosi odgovornost za tačnost podataka koje dostavlja registarskom organu, a Agencija nema ovlašćenja da proverava te podatke“, odgovoreno nam je iz APR-a.

Zakonom o privrednim društvima propisano je da privredno društvo ima pretežnu delatnost, a može da obavlja i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom. U Agenciji za privredne registre navode i :

„Ukoliko je posebnim zakonom propisano da je za registraciju pojedine delatnosti neophodno pribaviti odobrenje, onda Agencija traži takvo odobrenje“, navode u APR-u i dodaju da u zakonu kojim se uređuje oblast delatnosti auto-škola nije propisana takva odredba, stoga Agencija registruje privredno društvo bez dozvole koju izdaje MUP.

Apsurd je u tome što je propisima određeno da MUP mora da izda saglasnost pravnom licu pre nego što pravno lice počne da sprovodi obuku vozača, dok Agencija za privredne registre nije u obavezi da proveri da li pravni subjekt ima dozvolu izdatu od MUP-a pri registraciji pravnog lica za delatnost – škola za vozače.

Posledica toga je da u registru APR-a možete da pronađete firmu koja je registrovanu za obuku vozača, a nema dozvolu da je izvodi.

Očigledno je da je vlasnica auto škole „MAC&MPM group“ dostavila dokumentaciju APR-u, znajući da neće biti proverena. Pitali smo direktora Druge ekonomske škole kako se Marija Petković predstavila ustanovi koju on vodi.

„Dotična je došla i dobila dozvolu jer se lepo predstavila, pokazala papir i mi u tom trenutku ne možemo da znamo da li je prevarant ili nije, ali ćemo ubuduće i te kako proveravati“, kaže nam direktor. On je izrazio spremnost da podnese prijavu i zamolio da mu pomognemo kako bi roditeljima novac bio vraćen.

Marija Petković je svoju školu predstavilan na Učeničkom parlamentu pred direktorom, pedagogom, psihologom i predstavnicima svakog odeljenja.

„ Žena je bila vrlo kulturna, predstavila je svoju ponudu, kao i što drugi ljudi normalno rade. Apsolutno nismo imali nikakvih naznaka da će se ovo dogoditi“, kaže nam učenica Tina Perković.

Iako je Marija Petković auto školu uspešno registrovala u APR-u, dozvolu za obavljanje delatnosti od MUP-a nikada nije dobila.

„Prema podacima iz Registra privrednih društava za koje je izdata dozvola za osposobljavanje kandidata za vozače, privrednom društvu pod nazivom „MAC& MPM GROUP“ nije izdata dozvola“, odgovoreno nam je u MUP-u.

PS_S05_Ep20_Autoskola_Kamenac_NS Travel_EDB kradena struja.mpg_000302440

Novinarka Potrošačkog savetnika u razgovoru sa direktorkom auto škole MAC & MPM Group Marijom Petković

Mariju Petković smo na kraju pronašli. Nije želela da daje izjavu dok ne izmiri dugovanja prema ljudima koje je oštetila.

„ Kad sve to sredim u utorak, javiću am se. Upisala sam vaš broj“, rekla nam je Marija u telefonskoj poruci.

Međutim, ni u utorak izjavu od Marije nismo dobili, osim što nam je u telefonskom razgovoru prenela da je direktor Druge ekonomske škole podneo krivičnu prijavu protiv nje i da će u naredna 24 sata isplatiti dugovanja. Takođe nam je rekla da će poslati i ugovor koji je sklopila sa Drugom ekonomskom školom. Ugovor nam nije prosleđen, a do momenta emitovanja priloga, nismo dobili ni povratnu informaciju da je Marija Petković bilo kome vratila novac. Direktora škole smo pitali da li je istinita tvrdnja Marije Petković da je škola sklopila ugovor sa njom.

„Nikakvu saradnju sa njom nismo imali, niti bilo kakvih potpisanih ugovora. Ako ona pominje neki ugovor, neka vam dokumentuje isti“, obrazloženo je u mejlu direktora Nedića.

U nastavku elektronske pošte, direktor Nedić kaže da nikakvu krivičnu prijavu još nije podneo, ali da će je podneti posle emitovanja našeg priloga.

U MUP-u kažu da lako možete da izbegnete da se nađete u problemu, koji ima Ilonka, tako što ćete pre uplate, na njihovom sajtu, da proverite da li je MUP utvrdio da auto-škola postoji i da li ispunjava uslove za sprovođenje obuke.

„ Spisak pravnih lica, koja su dobila dozvolu za osposobljavanje kandidata za vozače, postavljen je na internet prezentaciji Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova“, rekli su nam u MUP-u.

Međutim, pronalaženje navedenog spiska zahtevaće od vas da odvojite više vremena, jer ga je teško naći na internet stranici Uprave saobraćajne policije. U to smo se i sami uverili. Takođe, na sajtu ne postoji informacija kog datuma je spisak ažuriran. Zbog toga, te informacije nisu 100 odsto sigurne, ali sami možete da se uverite da li odabrana auto-škola ispunjava zakonske uslove. U MUP-u su nam rekli i koje:

„Svaka auto-škola mora da ima najmanje jednu propisno opremljenu školsku učionicu za teorijsku obuku i polaganje vozačkih ispita. Treba da ima najmanje tri vozila kategorije B i najmanje po jedno vozilo za ostale kategorije vozila, kao i poligon za početnu praktičnu obuku vozača. Auto-škola je dužna da u radnom odnosu ima najmanje tri instruktora vožnje kategorije B i najmanje jednog instruktora za svaku od kategorija vozila za koje vrši osposobljavanje kandidata za vozače“, navodi se u odgovoru MUP-a.

Ukoliko navedeni zakonski uslovi nisu ispunjeni, potražite neku drugu auto-školu.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar