Kako putarina može da Vas košta 12 puta skuplje?

3

Iako je elektronski sistem naplate putarine pomoću tag uređaja osmišljen da olakša plaćanje i smanji gužve na naplatnim stanicama, dešava se da se tag uređaj ne očita, pa se procedura naplate komplikuje. U takvim slučajevima, korisniku sa računa može da se skine znatno veći iznos novca nego što je iznos putarine, a da mu Putevi Srbije, prema internim pravilima, ne refundiraju sredstva.

Upravo to se dogodilo Živadinu Stevanoviću iz Beograda na naplatnoj rampi Mali Požarevac kada se, kako tvrdi, vraćao iz Mladenovca.

,,Rampa se nije otvarala, malo sam trubio da mi neko otvori, međutim, ništa od toga. Onda sam krenuo u rikverc i probao još jedanput i rampa se otvorila, ja sam iskoristio to, prošao kroz rampu računajući da je ona uzela svoje sve što treba“, kaže Živadin.

Kako Živadin tvrdi, kada je došao na rampu Bubanj Potok, tag uređaj takođe nije hteo da se očita.

,,Došao je mladić posle upotrebe zvučnog signala, uzeo je tag, lepo me uslužio, otvorena je rampa i dao mi je račun“, priseća se on.

Međutim, kako kaže, račun je pogledao tek posle nekoliko dana i na njegovo iznenađenje ,,cena je bila 1.080 dinara, a inače je cena samo 90 dinara od mladenovačke rampe do beogradske“.

Živadin je podneo zahtev za refundiranje novca javnom preduzeću Putevi Srbije sa obrazloženjem da čitač na naplatnoj stanici u Mladenovcu nije ispravan i da mu je zbog toga sa računa skinut nelogičan iznos sredstava. Dobio je odgovor da ne može da dobije povraćaj novca jer nije koristio tag uređaj u skladu sa uputstvima.

Naime, kako u odgovoru piše, službenici Puteva Srbije pogledali su video materijal i ustanovili da je Živadinov automobil ušao na naplatnu stanicu u Mladenovcu ,,tako što je vozač navedenog vozila tom prilikom mahao TAG uređajem ispred vetrobranskog stakla“.

Živadin kaže da je zaista pomerao tag uređaj u nadi da će mu se očitati, ali da to ne menja činjenicu da je problem u čitaču na rampi, a ne načinu na koji on upotrebljava tag uređaj.
Sa druge strane, on tvrdi da nije ni mogao da pričvrsti tag za vetrobransko staklo, kako je kasnije video da piše u uputstvu, jer prilikom kupovine, kako Živadin navodi, ,,niti sam dobio uputstvo niti sam dobio taj nosač za tag, da sam dobio, onda bih video za šta je“.

Živadin kaže da je na NIS-ovoj benzinskoj pumpi dobio nosač za tag tek naknadno, nakon ovog događaja, kada ga je zatražio od radnika pumpe.

,,Kazna“ za nepropisno korišćenje tag uređaja

Darko Savić, rukovodilac odeljenja zajedničkih poslova Puteva Srbije objašnjava da ukoliko se prilikom ulaska na autoput ne očita tag uređaj, prilikom izlaska ,,softverski sistem za naplatu putarine naplaćuje punu relaciju određene deonice plus vanredne troškove od 350 dinara“.

Puna relacija zapravo znači da, iako ste možda kao Živadin koristili autoput svega tridesetak kilometara, sistem će Vam naplatiti putarinu kao da ste putovali od Niša do Beograda plus 350 dinara. Na pitanje zbog čega se Živadinu ne refundira novac budući da su se u Putevima Srbije uverili da je on na autoput ušao u Mladenovcu, Savić objašnjava da se onda nijedan korisnik ne bi pridržavao uputstva o korišćenju tag uređaja i uređaj im se ne bi očitavao. Savić kaže da naknadno pregledanje video materijala, kako bi se utvrdilo na kojoj rampi je korisnik ušao, stvara velike troškove Putevima.

,,Ljudi koji su u konkretnom slučaju proveravali prolazak određenog vozila kroz video materijal imaju druge poslove odnosno bave se kontrolom naplate putarine koji su znatno preči od ovog posla“, kaže on.

Savić tvrdi da se uputstvo za postavljanje tag uređaja dobija uz ugovor pri kupovini tog uređaja ,,gde stoji da je korisnik svojim potpisom potvrđuje da je dobio navedeno uputstvo“.

U ugovoru koji je Živadin potpisao zaista je navedeno da je upoznat sa uputstvom za korišćenje i postavljanje tag uređaja i da potvrđuje njihov prijem. Takođe, u ugovoru piše da ,,JP Putevi Srbije ne snosi odgovornost za posledice koje se dogode nepridržavanjem navedenih Uputstava od strane korisnika“.

Predstavnici NIS-a, koji su distributeri tag uređaja, a od kojih je Živadin kupio tag, takođe tvrde da ,,svaki potrošač koji sklapa ugovor o kupovini TAG uređaja dobija uputstvo o korišćenju i montaži. Uz TAG uređaj u kompletu se dobijaju plastični nosač uređaja, kutija i maramica za brisanje dela stakla na kome se lepi nosač“.

rampa

Službenici Puteva Srbije demonstrirali su nam kako se pravilno postavlja tag uređaj. U uputstvu je navedeno da ,,nosač mora biti zalepljen na unutrašnju stranu vetrobranskog stakla iza retrovizora, tako da se TAG uređaj kod putničkog automobila u nosač ubacuje sa desne strane. Pre postavljanja držača uređaja potrebno je unutrašnjost vetrobranskog stakla očistiti i odmastiti kako bi se uređaj mogao fiksirati“.

Pravilo postoji, kako navodi Savić, i kada je reč o ulasku vozila na rampu.

,,Vozilo treba da se kreće preporučenom brzinom od oko 30 kilometara na čas gde ima da drži odstojanje od oko 10 metara sa vozilom ispred“, kaže on.

Vozači se često žale da im se, naročito tokom letnjih meseci, odlepljuju nosači i da zbog toga ne mogu pravilno da drže tag uređaj. Savić kaže da u takvim slučajevima ,,mi svim našim korisnicima bez ikakve naknade vršimo zamenu nosača za uređaj“.

Kako iz Puteva Srbije navode, korisnik tag uređaja na osnovu zvučnog signala može da zna da li je tag očitan. Transakcija je obavljena pravilno ako se iz tag uređaja čuje samo jedan kratak signal. Dva kratka zvučna signala znače da na tag uređaju nema dovoljno sredstava za sledeći prolazak autoputem. Četiri uzastopna zvučna signala znače da putarina nije plaćena ili da postoji neki drugi problem i vozilo morate da zaustavite.

Pored zvučnih signala, podaci i upustva se mogu videti i na semaforu koji se nalazi pre rampe. Ukoliko se tag ne očita ili postoji bilo kakav drugi problem, korisnik bi trebalo da postupi kao i kod plaćanja putarine na stari način, tj. da uzme potvrdu o mestu ulaska na autoput.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

3 коментара

  1. Kupili su 60,000 uređaja pre 7 godina a rok trajanj baterije je 3-4 godine?! Ko je i zašto naručio toliko količinu uređaja i koliko su prodali u prvoj godini i ukupno do sad? Čak sam čuo i da uređajima ne mogu da se menjaju baterije ovde nego samo u Austriji??

  2. NEMA TAK UREDJAJA JEL NAROD KUPUJE SVE VISE A PREKO BANKE SU UPLATE PUTARINE I TO IM NEODGOVARA. OCE KES I TO JE ISTINA ZATO SU KUPILI 60,000 KINESKIH DA OGADE NARODU TAG. ISTO ZA VINJETE NECE JEL OCE KES DNEVNO. ZORANA OD TOGA KUPILI VILU U TUZLI I U GRCKOJ NEIPORI

  3. Kako je moguce da se uredjaj ne koristi prema uputstvu?? Postoje samo dve mogucnosti, da TAG ocita karticu ili da je neocita. Ako je neocita ne mozete uci na autoput, ako je ocita platite koliko je predvidjeno! Odakle onda 1080 dinara? Mene ste danas odrali na isti nacin!

Ostavite komentar