Koliko može da Vas košta promena naziva ulice?

1

Goran Jakovljević iz Kruševca obratio se našoj redakciji jer je po drugi put, u razmaku od dva meseca, morao da vadi novu saobraćajnu dozvolu. Kako naš sagovornik tvrdi, prilikom registracije automobila, u policijskoj upravi mu je rečeno da mu treba nova saobraćajna dozvola jer je lokalna vlast promenila naziv ulice u kojoj živi.

Pitali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova kakve su obaveze građana u tom slučaju:

Vlasnik vozila je dužan da podnese zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole, ako se promeni naziv ulice u kojoj je prijavljeno njegovo prebivalište. Navedeno iz razloga što se u vidljivi deo i čip saobraćajne dozvole upisuju podaci o prebivalištu i adresi vlasnika vozila.

Cena izrade nove saobraćajne dozvole tj. trošak za građane, bez provizija, zbog promene naziva ulice iznosi 1.314 dinara. Međutim, taj trošak može da bude i mnogo veći za one koji ne znaju da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja određen rok u okviru kojeg građani moraju da prijave promenu podataka, a samim tim i da zamene saobraćajnu dozvolu. Kako su nam u MUP-u rekli:

„Vlasnik, odnosno korisnik vozila je dužan da u roku od 15 dana prijavipromenu bilo kog podatka koji se upisuje u saobraćajnu dozvolu.“

Novčana kazna za nepoštovanje navedenog roka iznosi od 6.000 do 20.000 dinara. Interesantno je da ne postoji kazna ako ne promenite i ostala lična dokumenta nakon promene naziva ulice u kojoj živite. U MUP-u su nam rekli:

„Zakonom o ličnoj karti nije predviđen rok u kome građani treba da izvrše promenu naziva ulice u važećoj ličnoj karti. Takođe, Zakonom o putnim ispravama nije predviđen rok u kome građani mogu da podnesu zahtev za izdavanje nove putne isprave zbog promene naziva ulice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.“

licna

Nelogično je što je zakonima, faktički, određeno da je važnije da, tačan podatak o prebivalištu, postoji u saobraćajnoj dozvoli, nego u ličnoj karti.

Građani koji žive u ulicama čiji je naziv promenjen, svakako moraju da promene i saobraćajnu dozvolu. U suprotnom mogu da dođu u situaciju u kojoj jedino od dobre volje pripadnika MUP-a zavisi da li će platiti kaznu od šest od 20 hiljada dinara.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

1 коментар

  1. Slobodan Stojadinović -

    Na ove troškove treba dodati i troškove katastra, s obzirom da u policiji vam neće izmeniti adresu dok ne donesete iz katastra uverenje o nazivu ulice i kućnom broju, a koje košta 610+300 dinara ili list nepokretnosti u koji je upisan tačan naziv ulice (nove) i kućni broj. Još ako lokalna samouprava (opština) nije policiji i katastru dostavila rešenje kojim se menja naziv ulice, dobro ćete se prošetati više puta na relaciji opština-policija-katastar. Imao sam takav problem u Vrnjačkoj Banji.

Ostavite komentar