Ukradeni čekovi-lopov uhvaćen a vi ipak plaćate

1

Krađe u vozilima javnog prevoza su veoma česte, pa se malo ko iznenadi kad nam se neki poznanik požali da je ostao bez novčanika. No, pravo iznenađenje za one kojima su i čekovi ukradeni tek sledi, kada im u banci saopšte da moraju da nadoknade sredstva ukoliko lopov uspe da realizuje čekove, iako su i banci i policiji prijavili da su im čekovi ukradeni. Takvo iskustvo imala je i Pera Preočanin.

Pera Preočanin priča:„Tridesetog jula između sedam i pola osam uveče su mi ukradeni čekovi dok sam bila u autobusu 601, odmah sam sutradan prijavila krađu čekova policiji gde sam dopila i policijski zapisnik. Nakon policije sam otišla u banku da prijavim brojeve čekova koji su mi nestali. Bilo je 9 čekova, što nije mali broj“.

Gospođa Preočanin je očekivala da će banka odmah nakon njene prijave poništiti čekove i da bar što se toga tiče, više neće imati neprijatnosti. Međutim, službenici u banci su joj saopštili sve osim onoga što je očekivala.

Kako gospođa preočanin kaže:“Službenici su mi rekli da moraju da puste čekove, da je to normalna procedura da ček ide na naplatu, a da ja trebam da tražim nadoknadu od firme koja je primila moje čekove. Ta firma je primila moje čekove bez moje lične karte i bez mog potpisa“ – Kako dodaje gospođa Preočanin.

Iako to može da izgleda čudno, banka je u ovom slučaju postupila u skladu sa zakonom. U Narodnoj banci su nam ovo potvrdili i rekli:

Shodno Zakonu o čeku, ček po tekućem računu građana smatra se čekom po viđenju i mora se podneti na naplatu banci koja ga je izdala, a banka nije u obavezi da odbije naplatu na teret računa klijenta samo na osnovu prijave klijenta banci da je ček ukraden ili ako potpis na čeku nije isti niti sličan potpisu klijenta- vlasnika čeka. Neophodno je da se nesumnjivo utvrde sve činjenice relevantne za ocenu da se radi o kradenom i od neovlašćenog lica izdatom čeku.

Kako smo nezvanično saznali, bankama predstavlja problem i to što nesavesni vlasnici čekova pokušavaju da organizuju prevare, tako što prijave da su čekovi nestali, a potom ih sami puste u promet. Iz banke gospođe Preočanin niko ne tvrdi da je ona to učinila. Međutim, kako nam je ona sama ispričala, u Amibu, kompaniji u čijem je prodajnom objektu pušten jedan njen ček, sumnjaju da je i u ovom slučaju možda u pitanju prevara.

Gospođa Pera Preočanin tvrdi sledeće:„U firmi kažu da sam ja to nekome dala, što je nelogično jer imam policijski zapisnik da su mi ukradeni čekovi tog dana. Imam poruku u mobilnom telefonu da su lopovi tog dana pokušali sa moje Viza elektron kartice Vojvođanske banke da podignu novac. Nisam u zavidnoj situaciji. Ničija primanja nisu tolika da mogu da nadnoknade štetu od 45 000 dinara. Lopov je pustio čekove u roku od 10 dana od krađe, i svu su realizovani“.

Amibo je odbio da Gospođi Preočanin nadoknadi štetu koju je ona pretrpela zbog puštanja čeka u njihovom objektu. Pored toga nadležni iz ove kompanije nisu odgovorili ni na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Srećom po gospođu Preočani, preko Amibo plusa je pušten samo jedan njen ček, a druge kompanije su bile mnogo predusretljivije. Po tvrdnji gospođe Preočanin, osoba koja je ukrala njene čekove uspela je da ih realizuje u jednoj od prodavnica u okviru tržnog centra Zira.

„Uhvatili smo lopova jer je hteo da pusti 4 čeka u Nju Jorkeru, saznala sam da je tamo preko neke čistačice molila da joj puste čekove bez lične kartice. Radnici u Nju Jorkeru su bili vispreni i nisu prihvatili čekove. Uz pomoć radnika u Nju Jorkeru sam pronašla lopova koji mi je obećao da će mi vratiti novac, međutim od toga nije bilo ništa. Lopov je lagao nekoliko puta sa svakojakim objašnjenjima“ – Rekla je Pera Preočanin

Čistačica je na kraju nagovorila lopova da vrati novac, ali samo za čekove koji su pušteni u NewYorker-u.Ostale kompanije su gospođi Preočanin vratile novac, a kako nam je rekla ona će povesti sudski spor kako bi i od Amiba povratila novac.Koliko može da bude komplikovano da se zaštitite od posledica krađa vaših čekova ilustruje i odgovor nadležnih iz Narodne banke na naše pitanje: Šta treba uraditi kad saznate da su Vam čekovi ukradeni?Građani bi trebalo da se odmah obrate banci koja je izdala te čekove obaveštavajući je o toj činjenici, kao i da krađu čekova prijave nadležnoj službi MUP-a RS.

Istovremeno bi trebalo da pred nadležnim sudom pokrenu postupak radi poništaja (amortizacije) ukradenih čekova. Ovaj postupak se pokreće predlogom za poništaj čekova uz preciziranje njihovih serijskih brojeva, o kome sud po sprovedenom postupku donosi rešenje o amortizaciji (poništaju) označenih čekova.Naime, Zakonom o vanparničnom postupku predviđeno je da se poništaj domaće isprave na kojoj se neposredno zasniva neko materijalno pravo, čije je posedovanje nužno za ostvarivanje tog prava, može proglasiti u sudskom postupku, u kom se utvrđuje da je isprava izgubila svoju važnost ako je izgubljena, ukradena ili na bilo koji drugi način nestala ili uništena.Pravnosnažno rešenje suda o poništaju čekova se nakon toga, pored ostalih dokaza, dostavlja banci radi ostvarivanja prava na naknadu štete po osnovu nezakonite realizacije ukradenih, odnosno poništenih čekova.

Proverili smo da li je i u Hrvatskoj u slučaju gubitka čekova procedura ovako komplikovana. Ispotavilo se da u i toj zemlji banke imaju zakonsko pravo da puste ček na naplatu, iako im je klijent pre dospeća prijavio da je ček ukraden.Jedino što ide u prilog korisnicima čekova je to što su zakonom predviđene kazne za trgovce koji prime čekove bez provere identiteta.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

1 коментар

Ostavite komentar