Kako gastarbajteri mogu ostati bez vozila u Srbiji?

2

Jedna od najneprijatnijih situacija za vozače je da im policija oduzme vozilo. Miodragu Steviću iz Leskovca se 2011. godine to dogodilo kada je sprskom državljaninu dao da upravlja vozilom francuskih registarskih tablica i time prekršio domaće zakonodavstvo.

Miodrag Stević iz Leskovca je radio u Francuskoj i tamo kupio i registrovao vozilo. U toku odmora u Srbiji auto mu se pokvario i odvezen je na servisiranje. Kada mu je javljeno da je popravljen i da može da ga preuzme, Miodrag je bio van Leskovca i zamolio da mu neko iz automehaničarske radnje doveze auto do kuće. Međutim, policija je zaustavila vozača njegovog automila i oduzela vozilo.
„Supruga od mehaničara je dovezla auto. Moja kuća je udaljena od mehaničarske radnje 1.500 metara. Na pola puta ih je zaustavila policija i tražila dokumenta. Rekli su joj da nema prava da vozi auto sa stranim tablicama i na licu mesta joj oduzeli vozilo“, kaže Miodrag.

On se odmah uputio u policijsku stanicu i zatražio objašnjenje.
„Nije gospođa imala pravo da vozi auto sa stranom registarskom tablicom, a ona je državljanin ove zemlje. Na osnovu toga su odlučili da oduzmu vozilo“, objašnjava Miodrag situaciju koja ga je zadesila. U MUP-u su nam potvrdili Miodragovu tvrdnju.
„Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisano da vozilom registrovanim u inostranstvu, na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji. Lice koje ima prebivalište u Srbiji, a ima nameru da u Republiku Srbiju doveze vozilo registrovano u inostranstvu ima obavezu da vozilo prijavi carinskim organima, a ako to ne učini, čini carinski prekršaj za šta je predviđeno privremeno oduzimanje vozila, koje se, uz prijavu, predaje carinskim organima“, odgovaraju iz MUP-a.

U Carini su nam potvrdili da je Suzana Dimitrijević, koja je upravljala Miodragovim automobilom, napravila carinski prekršaj za šta je i osuđena na novčanu kaznu u iznosu od 40 000 dinara ili 40 dana zatvora. Pored toga, izrečena je zaštitna mera oduzimanja predmeta carinskog prekršaja, a to je putničko vozilo marke „Folksvagen golf 3“. Vozilo bi po pravosnažnosti presude trebalo da bude prodato u korist budžeta Republike Srbije.

Kako smo saznali, državni organi u ovakvim slučajevima ne postupaju uvek isto. Često se, u slučajevima kada vozač upravlja stranim vozilom kao što je Miodragov Golf, sve završi kaznom po Zakonu o bezbednosti saobraćaja u visini od 15 do 30.000 dinara. U Miodragovom slučaju izgleda da je oduzimanje vozila i naplata kazni u ukupnom iznosu od 70.000 dinara prilično rigorozna kazna za upravljanja vozilom sa stranim tablicama, koje vredi oko 120.000 dinara.

Miodrag smatra da nije primereno da mu za učinjeni prekršaj oduzmu vozilo.
„Neka me kazne, ali neka mi vrate kola. Prihvatam kaznu jer nije trebalo da dozvolim da drugo lice upravlja mojim autom“, kaže naš sagovornik.

U ovakvim slučajevima za državu bi bilo praktičnije da nadležni odrede kaznu u zavisnosti od kataloške vrednosti vozila, a ne da samo oduzmu automobil. Ovako država mora da transportuje i skladišti vozilo, vodi sudski proces i tek nakon završetka svega organizuje licitaciju, što sve košta i zahteva dosta vremena. Međutim, nekad se ispostavi da država ne prihoduje, već ima samo troškove. Ovo se na kraju desilo i u Miodragovom slučaju.
“U 2012. godini sam angažovao advokata i zahvaljujući njemu mi je auto vraćen posle dve i po godine”, kaže Miodrag.

Osnovni sud u Leskovcu je odlučio da Miodragu vrati vozilo jer prekršaj Carinskog zakona čini lice koje vozilo ne prijavi prilikom unosa preko graničnog prelaza. Tokom postupka je dokazano da Suzana Dimitrijević nije dovezla vozilo iz inostranstva preko graničnog prelaza, pa samim tim nije ni počinila carinski prekršaj, niti ima osnova za oduzimanje vozila kako to, izgleda, pogrešno tvrde iz Uprave carina i MUP-a. Jasno je da je apsurdno kažnjavati Miodraga oduzimanjem vozila za prekršaj koje je počinilo drugo lice. Uprkos presudi u Carini smatraju da su pravilno postupili.

Kada smo nadležne iz Uprave carine pitali da li će nastaviti s oduzimanjem vozila u slučajevima kao što je Miodragov, odgovoreno nam je da:
„Slučaj je bio vrlo specifičan jer su sudovi, i to Prekršajni i Osnovni sud u Leskovcu, svaki u okviru svoje nadležnosti, različito rešili sudbinu navedenog vozila, a carinska služba je postupila prema presudi Osnovnog suda, koja je potvrđena i odlukom Apelacionog suda, da vozilo bude vraćeno vlasniku“.

Međutim, sudovi nisu različito rešili sudbinu vozila kako to tvrde u Carini. Osnovni i Apelacioni sud su u obe presude odlučili da su MUP i Carina protivpravno odbili da vrate Miodragu vozila. Prekršajni sud nikad nije izrekao kaznu Miodragu Steviću već samo Suzani Dimitrijević koja je nakon servisiranja vozila probala da ga odveze do njegove kuće.

U MUP-u i dalje smatraju da je bilo ispravno oduzeti vozilo i pri tome se pozivaju na Odluku Prekršajnog suda po kojoj Miodrag nije ni kažnjen.
„Nedvosmisleno se može videti da je Prekršajni sud Dimitrijević Suzanu oglasio krivim za prekršaj za koji se teretila, da je pravosnažno osuđena i da joj je izrečena zaštitna mera oduzimanje predmeta prekršaja odnosno putničkog vozila marke „golf 3“, tvrde u MUP-u.

Nije jasno na osnovu kog zakona MUP i Carina insistiraju da je bilo opravdano odbiti zahtev Miodraga Stevića da mu vrate vozilo i tako ga kazniti za prekršaj koji je počinila Suzana Dimitrijević. To konkretno znači da će policijski i carinski službenici, najverovatnije, nastaviti da oduzimaju vozila koja nisu vlasništvo počinioca prekršaja. U ovom slučaju je problem i što Carina nije ispoštovala u potpunosti odluku suda da Miodragu vrate putničko vozilo u roku od osam dana u potpuno ispravnom i kompletnom stanju.

Doljevac

Posle dve i po godine stajanja na parkingu Javnog carinskog skladišta u Doljevcu Miodragov golf više nije bio u voznom stajanja.
„Advokat i dalje traži veću odštetu jer su kola bila oštećena, morao sam da promenim gume, akumulator je za dve i po godine nastradao. Sve te delove sam morao da platim iz svog džepa“, kaže Stević.

Vozilo koje je Miodrag dobio se nikako ne može smatrati ispravnim, pa tako ni Odluka Osnovnog suda nije ispoštovana do kraja. Kako nam je Miodrag rekao, njegov advokat tvrdi da ima više slučajeva koji su se završili na isti način, vraćanjem vozila vlasniku, zbog čega hoće da pomogne ostalim građanima koji imaju isti problem.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

2 коментара

  1. Ovo je jedna obična PLJAČKA ozakonjena kao i mnogo toga drugog u policijskoj državi. I po kojem uopšte osnovu neko ne može da upravlja stranim vozilom? To je grubo kršenje osnovnih ljudskih prava. O ovome morala da se izjasni Ustavni sud. Ako treba da se menja taaakv Ustaav. Svaaačlije je pravo da upravlja ispravnim vozilom sa ispravniom dozvolom nezavisno od mesta njegove registracije. Sve ostalo je visoki državni kriminal.

Ostavite komentar