Nekad je letovanje u lavoru bolje nego na moru

0

Porodica Marjanović iz Beograda otišla je na letovanje u Grčku da bi, po dolasku na željenu destinaciju, saznala da je nema na spisku gostiju. Kako tvrde, Marjanovići pune četiri godine uplaćuje turističke aranžmane u novosadskoj agenciji „Aurora travel“. Cilj je, kažu, da izbegnu nepredviđene okolnosti. Međutim, kada su stigli u Pefkohori, ispostavilo se da nemaju smeštaj.

„ Pošto smo shvatili da na vaučerima nema kontakta na koji možemo da se obratimo za objašnjenje, pozvali smo agenciju. Gospođa je rekla da će da se javi za pola, čim reši problem“, priča Darko Marjanović. Međutim, on dodaje da se gospođa iz agencije kasnije nije javila.

Darko i njegova supruga kažu da su na vratima vile u kojoj je trebalo da odsednu pronašli broj telefona predstavnika „Grand tours“-a, turističke agencije, takođe, iz Novog Sada. Usledilo je još jedno neprijatno iznenađenje, kada im je kontakt osoba rekla da je agencija „Grand tours“ jedina koja poslednjih godina turistima iznajmljuje vilu, za koju su Marjanovići dali 64.000 dinara.
Darko kaže da je predstavnik turističke agencije doneo spiskove sa ljudima koji dolaze od 21. jula.

„Ne postoji nikakav turistički aranžman od 19. jula. Gospodin je pokušao da nam pomogne, da nam nađe neki drugi smeštaj jer je shvatio da smo prevareni“, kaže Darko.

Bračni par je razočarala činjenica što je, kako kažu, vlasnica agencije „Aurora travel“ znala da putuju sa detetom i dozvolila da dođu u letovalište sa vaučerima koji nisu upotrebljivi. Uz pomoć druge agencije, Marjanovići su pronašli smeštaj, a rečeno im je da će pokušati da stupe u kontakt s vlasnicom „Aurora travel“ Mirjanom Stanić, kako bi im prebacila novac na račun.

„Dobili su je na telefon i ona je rekla da će da uplati kako ne bi nastao haos jer imamo malo dete. Međutim, ona se tad njima javila i više nikad“, objašnjava Darkova supruga Dinajeta. Ona kaže da su na kraju morali sami da 700 evra, u suprotnom, morali bi nazad. Umesto 15 noći, koje su prvobitno platili, odmor su skratili na 12 dana.

Na žalost, porodica Marjanović nije jedina koja je uplatila nepostojeći aranžman. Od početka letnje sezone, Turistička inspekcija iz Novog Sada je, do momenta pripreme priloga, primila 13 prijava protiv agencije „Aurora travel“.

Kako smo saznali od Turističke inspekcije, protiv Mirjane Stanić, kao odgovornog lica u turističkoj agenciji “Aurora travel“ podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu 17.7.2014. godine, zbog osnovane sumnje i indicija da je počinila krivično delo prevare.

Takođe, Turistička inspekcija podnela je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija krajem jula predlog za oduzimanje licence agenciji.

„Turistička agencija „Aurora travel“ nudila je i prodavala programe putovanja kao organizator putovanja, a da nije imala ugovore sa trećim licima kojima je poverila izvršenje usluga iz tog programa putovanja“, odgovoreno nam je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vlasnica agencije „Aurora travel“ Mirjana Stanić tvrdi da je bila subagent drugim agencijama i kao takva prodavala njihove turističke aranžmane.

„Probleme u realizaciji aranžmana je prouzrokovala blokada mog računa „Aurora travel“ od Poreske uprave i od lizinga. Kada je blokiran račun, znači nenajavljeno, pare od putnika koje su se uplaćivale kroz pazar su otišle u blokadu, tako da ja nisam imala sredstava da uplatim putnicima putovanje“, objašnjava vlasnica agencije.

Ona tvrdi da su organizatori putovanja, čije je aranžmane prodavala, znali da je njen račun u blokadi, ali da su putnike, ipak, obavestili o terminima za polazak autobusa i prevezli ih do Grčke.

„I putnici koji su išli autobusom isto nisu primljeni u smeštajne objekte. Agencije su, po Zakonu, bile u obavezi da ispoštuju sve jer su organizatori putovanja imali ugovor sa mnom, a ne sa putnikom“, kaže nam Mirjana Stanić.

U slučaju porodice Marjanović, organizator putovanja bila je agencija „Astra Tours 021“. Elektronskom poštom smo poslali pitanja nadležnima iz te agencije, ali nam nisu odgovorili.

Vlasnica „Aurora travel“ kaže da je spremna da isplati dugovanja prema putnicima i da je u skladu sa Zakonom izdvojila 187.000 dinara za polisu pomoću koje bi u ovakvim slučajevima mogla da nadoknadi štetu u visini do 80.000 evra.

„Ja sam htela da tu polisu aktiviram i vratim novac putnicima. Međutim, Takovo je likvidirano, tako da sada ne mogu da vratim novac“, priča Mirjana.

Kada smo Narodnu banku Srbije pitali na koji način će putnici biti obeštećeni, odgovoreno nam je:

„Oštećena lica svoja potraživanja prema društvu u likvidaciji mogu ostvariti prijavom potraživanja u postupku likvidacije. Za sva pitanja i pojašnjenja oštećena lica se mogu obratiti Agenciji za osiguranje depozita na brojeve telefona: 011/2075-103 i 011/2075-116“, odgovaraju iz Narodne banke Srbije.

Marjanovići su podneli zahtev za odštetu agenciji „Aurora travel“. Poslednjih pet-šest godina, svakog leta propadne nekoliko turistička agencija, a manji ili veći broj turista ostane bez smeštaja u inostranstvu ili bez povratnog leta.

I u našoj zemlji, ali i Velikoj Britaniji, Poljskoj i Rusiji propadale su poznate agencije koje posluju i po više od deset godina. Preko 22.000 turista iz Poljske je ostalo u inostranstvu bez povratnog leta.

Turisti ne mogu da budu sigurni da će sve biti u redu čak i kada koristite usluge renomirane agencije. Jedini način na koji možete da se osigurate u takvim situacijama je da ponesete dovoljno novca da možete samostalno da se vratite. Ovo je posebno važno ako putujete u Egipat ili Tunis jer su se naši turisti prethodnih godina u tim zemljama suočili sa najvećim problemima.

Disclaimer_za_PS_sajt_final

Podelite

Ostavite komentar