Saveti za kupovinu novih dečijih sedišta

0

Pri kupovini sedišta se ne treba voditi izrekom: ako ne znaš šta je dobro, kupi skupo. Testiranja nemačkog auto-saveza ADAC su pokazala da neka sedišta koja koštaju preko 50.000 nisu bezbedna, neka koja koštaju oko 10.000 dinara jesu.

Kriterijumi za izbor sedišta

Pri izboru sedišta mora se voditi računa o visini i težini deteta. Ako dete nije adekvatne visine kopča koja spaja pojaseve, a i sami pojasi neće biti pozicionirani kako treba i mogu povrediti dete pri sudaru. Glava dece koja su višlja, a lakša od proseka za datu visinu može da „strči“ iz sedišta i da ne bude dovoljno zaštićena ako se pri kupovini vodi računa samo o težini.

Glavni faktori za izbor dečijeg sedišta su visina i težina deteta koji su navedeni sa bočne strane sedišta

Glavni kriterijumi za izbor dečijeg sedišta su visina i težina deteta koji su navedeni sa bočne strane sedišta

Pre kupovine neophodno je probati sedište

Zbog razlika u konstrukciji vozila (npr. oblika i visine sedišta, širine otvaranja vrata) dečija sedišta ne mogu da se podjednako dobro montiraju u svako vozilo.

Kako proveriti da li je sedište odgovara vašem vozilu i da li je pravilno postavljeno.

Kako Džudi Klajvert iz kompanije Dženeral Motors navodi:
Brz način da proverite je da povučete osnovu sedišta od sebe i nazad. Sedište ne bi trebalo da se tom prilikom pomeri više od 2,5 centimetra u bilo kom smeru.  Veoma je važno da pojas zategnemo dovoljno, ali ne tekao da pojas dete steže. Da li je pojas pravilno stegnut proveravamo tako što uvučemo prst između pojasa i ramena deteta. Ako možete da previjete pojas preko prsta, onda nije dovoljno stegnut. Kopča pojasa treba da bude u visini pazuha.”

Rezultati testova

Svake godine na našem sajtu objavljujemo rezultate testiranja nemačkog auto-saveza ADAC. Nažalost testovi uglavno obuhvataju sedišta koja su van kupovne moći većine roditelja u Srbiji. Ipak i na naešm tržištu se mogu naći neka od sedišta koje je ADAC testirao, a koja su cenovno pristupačna.

Roditelji koji ne mogu da priušte novo kvalitetno sedište mogu da kupe i polovno. O čemu treba voditi računa pri kupovini polovnog sedišta možete pročitati ovde.

 

Visoka cena dečijeg sedišta ne znači automatski i visoku bezbednost za vaše dete. Savetujemo da pre kupovine dečijih sedišta pogledate rezultate ADAC-ovog testa dečijih sedišta

Visoka cena dečijeg sedišta ne znači automatski i visoku bezbednost za vaše dete. Savetujemo da pre kupovine dečijih sedišta pogledate rezultate ADAC-ovog testa dečijih sedišta

Na sledećem linku možete pogledati rezultate testova ADAC-ovih sedišta:

Rezultati testova ADAC-a 2015. i ranijih godina

Napomena: Određeni broj sedišta sa testa se ne mogu naći u prodaji u Srbiji jer se radi o testu vršenom na osnovu ponude dečijih sedišta na tržištu Nemačke.

 

 

Podelite

Ostavite komentar